20:39:51 24.04.2024
Stiri

Premierul Chicu va merge astăzi de două ori la „Maica Îndurerată”, dar NU vrea să spună care au fost părțile implicate în RĂZBOIUL de pe Nistru. Prim-ministrul nu vede rostul „DECLARAȚIILOR TARI” privind retragerea armatei rusești

Politică 02.03.2020 10:22 Vizualizări2172 Autor: Ziarul National
Premierul Chicu va merge astăzi de două ori la „Maica Îndurerată”, dar NU vrea să spună care au fost părțile implicate în RĂZBOIUL de pe Nistru. Prim-ministrul nu vede rostul „DECLARAȚIILOR TARI” privind retragerea armatei rusești facebook


Premierul Ion Chicu a mers astăzi la monumentul „Maica Îndurerată” împreună cu Igor Dodon și Zinaida Greceanîi, dar va mai merge o dată cu membrii Guvernului pentru a aduce un omagiu eroilor căzuți pe câmpul de luptă în războiul de pe Nistru.

Totuși, premierul evită să spună între cine a fost războiul din 1992. De asemenea, acesta a afirmat astăzi că nu are rost de făcut declarații tari și „demarșuri” (demersuri) în privința retragerii armatei străine de pe teritoriul R. Moldova, ci de acționat „diplomatic, cu măsuri gândite”.

„Astăzi este 2 martie 2020, 28 de ani de la declanșarea războiului de pe Nistru, război purtat… de cei mai buni fii ai neamului nostru pentru apărarea integrității, independenței și suveranității țării. Ca orice război, ceea ce s-a întâmplat patru luni la Nistru a fost cea mai mare tragedie de la independență încoace. O durere care nici astăzi nu trece. Un război care a trebuit să ne învețe multe, dar nu pe toate le-am învățat. Principalul e că nu am învățat să fim uniți în fața provocărilor și pericolelor. Noi asta nu am învățat și trebuie să învățăm încă. În 1992 țara a rămas dezintegrată nu doar pe Nistru. De atunci suntem scindați, dezintegrați ca societate, ca popor. După cum știți, cei scindați și dezintegrați sunt ușor de învins. Acest fapt este folosit de prea mulți în jurul nostru. Este Ziua Memoriei, eroilor căzuți pentru patrie și noi trebuie s-o comemorăm așa cum se cuvine unui neam și popor destoinic”, a declarat astăzi premierul Ion Chicu, după ședința tradițională cu președintele Igor Dodon și spicherul Zinaida Greceanîi.

Premierului i s-a amintit că astăzi veteranii protestează, că vor mai mult respect din partea autorităților, că cer retragerea trupelor ruse care staționează ilegal pe teritoriul R. Moldova.

„În 1992, statul a ridicat oamenii la arme, la apărarea țării… Cum credeți, poate să facă un guvern tot ce merită acești oameni? Niciun guvern nu poate face asta. Trebuie să fim onești și să le oferim ceea ce e posibil. În primul rând, veteranii vor atitudine din partea autorităților. Ei nu bani mulți cer, dar atitudine. Ei vor să înțeleagă pentru ce au luptat – pentru o țară puternică și democratică sau pentru un stat care… Veteranii vor respect și atitudine. Asta vrem să facem. Mulți au rămas schilodiți, răniți, invalizi. Aici statul trebuie să vină cu suport. Eu de trei ori m-am întâlnit cu veteranii. Marea majoritate a revendicărilor lor sunt pertinente. O bună parte dintre ele poate fi realizată în termene restrânse. O bună parte am acceptat-o spre aprobare”, a subliniat oficialul.

Totuși, prim-ministrului i s-a reproșat că niciodată nu a cerut tranșant, așa cum solicită veteranii, retragerea trupelor rusești, care staționează ilegal pe teritoriul constituțional al R. Moldova.

Întrebat când va cere retragerea trupelor străine de pe teritoriul R. Moldova, Ion Chicu a răspuns: „Retragerea oricăror trupe de te teritoriul țării e prima sarcină a oricărui stat. Țara trebuie să rămână fără trupe străine. S-a cerut de mii de ori, se cere, dar pe de altă parte se fura miliardul. Ați văzut ce declarații frumoase? Dar în 2014, când se fura miliardul, nu se cerea retragerea armatei rusești. Să ne rezolvăm ca alte state aceste întrebări. În 1956, Austria avea de zece ani armata rusă pe teritoriul său. Trebuie să acționăm diplomatic, cu măsuri gândite, fără demarșuri (demersuri n.r.) care să placă în interior. Nu-i trebuie celui care a declarat ieri să se retragă armata rusă (Andrian Candu - n.r.)… Dacă se retrage armata rusă și decad alte motive… el nu mai are cu ce ieși în fața dvs. (a presei n.r.). Și lui trebuie să-i amintești cum a furat miliardul. Hai să acționăm unit și o să se retragă toți. Noi trebuie să facem ca să se retragă, iar declarațiile tari sunt inutile. Trebuie să cerem asta în orice format, să negociem retragerea armatei ruse”, a adăugat sursa citată.

Prim-ministrul a mai fost întrebat cum califică războiul de pe Nistru, în condițiile în care fostul ministru de Externe, Nicu Popescu, a afirmat că ar fi fost un „război civil”, iar actualul șef al diplomației moldovenești, Aureliu Ciocoi, a menționat că „armata rusă ar fi oprit vărsările de sânge”.

„Calific acest conflict ca o tragedie a poporului nostru și un eveniment din care noi nu am extras toate lecțiile. Un eveniment din care politicienii încearcă să culeagă capital politic. Trebuie să fim uniți și să căutăm momente care ne unesc, dar nu ne scindează”, a declarat Chicu.

    -A fost un război între cine?

    -Poftim?

    -A fost un război între cine, a fost întrebat, repetat, Ion Chicu.

    -Eu am răspuns la întrebarea dvs., a răspuns premierul Chicu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md