10:57:00 21.02.2024
Stiri

O companie multimiliardară din Emiratele Arabe Unite RENUNȚĂ la intenția de a mai investi în R. Moldova: „Considerăm demotivantă și pe alocuri incorectă atitudinea statului în ceea ce privește investițiile străine directe”

Actualitate 06.12.2022 16:36 Vizualizări2272 Autor: Vitalie Hadei
O companie multimiliardară din Emiratele Arabe Unite RENUNȚĂ la intenția de a mai investi în R. Moldova: „Considerăm demotivantă și pe alocuri incorectă atitudinea statului în ceea ce privește investițiile străine directe”


RMB Group, unul dintre principalele grupuri de afaceri din Emiratele Arabe Unite, își retrage intenția de a investi în R. Moldova pe o perioadă nedeterminată. „Decizia survine în urma unor măsuri anormale și demotivante pe care le-au întreprins organele de drept în privința noastră și a partenerilor noștri proeminenți de la Chișinău. Odată cu anularea intențiilor noastre, R. Moldova pierde o investiție inițială de circa 7 000 000 de euro”, anunță compania, prin intermediul unui comunicat de presă citat de IPN.

RMB Group, reprezentată la Chișinău de compania subsidiară „Global Real Estate Engineering Development MOL” SRL, a semnat pe 11 martie 2022 antecontractul de cumpărare-vânzare a 50% din compania moldovenească care deține imobilul de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt nr.182.

RMB Group intenționa să dezvolte pe adresa respectivă un proiect imobiliar unic în materie de energie verde. Contractul final urma să fie semnat în luna mai, după ce părțile făceau cunoștință cu rezultatele auditului și rapoartelor de diligență.

O lună mai târziu de la semnarea antecontractului, RMB Group a transferat dintr-un cont bancar al companiei imobiliare din Emiratele Arabe Unite „Al Dar” (deținută în totalitate de proprietarul Grupului RMB), în contul „Global Real Estate Engineering Development MOL” SRL (deținută și ea în totalitate de RMB), suma totală de 7 106 524,56 Euro - bani cu care urma să fie cumpărată cota parte de 50% din bunul amintit supra.

Conform legilor moldovenești tranzacțiile de o anumită complexitate sunt verificate de către instituțiile abilitate, într-o perioadă de maxim 30 de zile. O asemenea verificare a fost dispusă și în cazul nostru (în luna aprilie), însă organele de drept nu au deblocat suma tranzacției nici până la momentul difuzării acestui comunicat, transmite compania.

„Mai mult, Centrul Național Anticorupție a pornit o cauză penală în privința acestei tranzacții, dar ea nu are și nici nu a avut vreun suspect pe întreaga perioadă a desfășurării investigațiilor. Acțiunile CNA sunt cu atât mai dubioase cu cât înaintăm spre începutul afacerilor noastre în R. Moldova. Or, RMB Group planifică investiții în R. Moldova încă de la începutul anului 2020. Prin urmare, compania noastră a fost auditată acum trei ani de către marile instituții financiare din R. Moldova și ni s-a oferit un credit de circa 6,5 milioane de euro pentru finalizarea tranzacției. În afară de asta, compania noastră a fost subiectul unei analize aprofundate privind piața hotelieră și imobiliară/birourilor, efectuată de către unul dintre cei mai importanți consultanți internaționali - PWC. Concluziile de atunci relevă faptul că suntem o echipă de bună credință, cu intenții oneste și transparente”, se mai spune în comunicat.

RMB Group susține că are relații bancare extinse atât cu DB Bank, City Bank, HSBC cât și cu IFC (Banca Mondială). „Cu ultima din ele avem un acord pentru finanțarea mai multor proiecte pe piețele emergente, inclusiv R. Moldova.

În spiritul transparenței și integrității, care caracterizează acțiunile noastre, RMB Group l-a delegat pe directorul general al grupului, dl Bou Jaber Pierre, să întreprindă toate măsurile legale necesare, să contracteze auditorii și avocații locali pentru a continua tranzacția. În această ordine de idei, dânsul a vizitat Chișinăul de multe ori, iar ultima dată - pe 3 octombrie 2022 - a venit cu scopul de a dovedi factual proveniența fondurilor pe care Consiliul de Administrație al RMB Group intenționa să le investească în R. Moldova.

Caracterul detaliat și exhaustiv al probelor prezentate de el, a eliminat orice îndoială cu privire la proveniența fondurilor. Cu toate acestea, CNA refuză sau amână anularea măsurii de asigurare privind suma blocată”, se plâng investitorii din EAU.

„RMB Group consideră demotivantă și pe alocuri incorectă atitudinea statului R. Moldova, prin acțiunile CNA, în ceea ce privesc investițiile străine directe. În lumina celor expuse, bordul a decis să-și revizuiască decizia privind investițiile în R. Moldova. Juriștii noștri rămân antrenați în procedura de deblocare a banilor, dar și de atacare la instanțe locale și internaționale întru recuperarea pierderilor suferite și acoperirea daunelor de imagine. Juriștii contractați vor lupta pentru tragerea la răspundere juridică și financiară a tuturor celor identificați prin lege ca fiind responsabili pentru sabotarea unor astfel de investiții directe străine, care în mod evident urmau să fie în beneficiul poporului R. Moldovei”, conchide sursa citată.

RMB Group a fost fondat în 2000 de către președintele și unicul proprietar Rashed AlBlooshi, iar în 2021 a înregistrat un portofoliu de circa 5 miliarde de euro. Holdingul se află în lista celor mai inovatoare grupuri de afaceri din Orientul Mijlociu fiind unul dintre grupurile cu cea mai rapidă creștere. Principalele sectoare în care mai mult de 25 de branduri ale grupului dezvoltă proiecte sunt: desalinizarea apei, transportul și distribuția apei, imobiliare și dezvoltare, construcții, producere, agro-business (în principal hidroponie), chirie, inginerie, comerț, servicii, logistică, energie și agricultură.

De menționat că instituțiile vizate nu au venit, deocamdată, cu o reacție.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

12.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Relații paradoxale, ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md