02:42:36 31.05.2023
Stiri

„Moldovagaz” CONFIRMĂ că Rusia ar putea sista livrările de gaze în R. Moldova. Furnizorul are dificultăți în privința contractării unui CREDIT bancar și nu pomenește nimic despre DATORIILE de miliarde ale Transnistriei

Actualitate 12.01.2022 17:56 Vizualizări2067 Autor: Ziarul National
„Moldovagaz” CONFIRMĂ că Rusia ar putea sista livrările de gaze în R. Moldova. Furnizorul are dificultăți în privința contractării unui CREDIT bancar și nu pomenește nimic despre DATORIILE de miliarde ale Transnistriei


S.A. „Moldovagaz” susține că există un risc foarte mare ca Rusia să întrerupă livrările de gaze către R. Moldova, dacă până la data de 20 ianuarie nu vor fi virați banii pentru consumul din a doua jumătate a lunii decembrie și prima jumătate a lunii ianuarie. În același timp, „Moldovagaz” nu pomenește nimic despre datoriile Transnistriei la gazele naturale, care se ridică la peste șapte miliarde de dolari.

„Moldovagaz” susține că negociază contractarea unui credit de la instituțiile bancare din R. Moldova, pentru a acoperi gaura provocată de majorarea prețului la 647 de dolari pentru mia de metri cubi, însă au apărut unele dificultăți.

„Negocierile privind acordarea unui împrumut comercial, pe termen scurt, pentru plata unei părți din consumul pentru luna ianuarie către SAP „Gazprom” sunt în curs de desfășurare. Dificultățile existente în acordarea unui astfel de credit sunt de natură tehnică, fiind determinate de situația financiară actuală a SA „Moldovagaz””, inclusiv o datorie istorică mare față de SAP „Gazprom”. Într-adevăr, există riscul întreruperii aprovizionării cu gaze naturale, iar „Moldovagaz”, împreună cu Guvernul, lucrează pentru a preveni o astfel de situație”, se arată într-un comunicat de presă al filialei „Gazprom”.

Citește și: Un LIDER al partidului de guvernământ pune punctul pe „i”: „Kremlinul mai degrabă ne-ar fi ÎNCHIS gazul și ar fi dat bani autorităților de la Tiraspol să cumpere direct gaz la preț de piață, decât să ne ofere condiții mai bune”

Conducerea „Moldovagaz” încearcă să scoată basma curată „Gazprom”, care insistă ca plata pentru gaze să se facă în avans. Acest lucru se întâmplă odată cu preluarea puterii de către PAS.

Citește și: Rusia amenință R. Moldova cu SISTAREA livrării gazelor naturale, dacă nu va plăti în AVANS, conform contractului. Instituțiile publice, îndemnate să „raționalizeze consumul de gaz și energie electrică”, iar „Moldovagaz” ar putea contracta un credit

„Condițiile contractuale de plată pentru gazul furnizat nu s-au modificat de la semnarea documentului în 2007, iar practica de plată a livrărilor, aplicată în cazul R. Moldova, este larg răspândită. La începutul săptămânii viitoare va avea loc o ședință a Consiliului de Observatori al întreprinderii, care va analiza problema plăților curente pentru livrările de gaze naturale, cu adoptarea deciziilor corespunzătoare. S.A. „Moldovagaz” a venit cu un set de propuneri, inclusiv rambursarea TVA și alte instrumente financiare, iar adoptarea acestor măsuri va contribui în mod semnificativ la depășirea situației create”, se mai arată în comunicat.

De menționat că ieri-seară a avut loc ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, care a aprobat mai multe decizii pentru depășirea crizei energetice din R. Moldova și a recomandat instituțiilor publice să raționalizeze consumul de gaz și energie electrică.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md