11:33:37 24.05.2022
Stiri

DOC // Maia Sandu a semnat DECRETUL: Paragina din centrul Chișinăului poate fi CUMPĂRATĂ de SUA pentru cosntrucția unui nou sediu al misiunii sale diplomatice la Chișinău

Actualitate 13.05.2022 14:30 Vizualizări2867 Autor: Ziarul National
DOC // Maia Sandu a semnat DECRETUL: Paragina din centrul Chișinăului poate fi CUMPĂRATĂ de SUA pentru cosntrucția unui nou sediu al misiunii sale diplomatice la Chișinău


Președinta Maia Sandu a promulgat legea care permite Statelor Unite ale Americii să procure terenul fostului Stadion Republican din centrul capitalei, aflat în ruine din 2007. Decretul șefei statului a fost publicat astăzi, 13 mai, în Monitorul Oficial al R. Moldova, iar asta înseamnă că terenul fostei arene va aparține SUA. De asemenea, în Monitorul Oficial a fost publicată și legea privind ratificarea acordului privind construcția Ambasadei SUA pe teritoriul fostei arene, adoptată de Parlament pe 5 mai.

Discuțiile dintre autoritățile moldovene și SUA cu privire la acordarea acestui teren pentru construcția viitorului sediu al Ambasadei SUA la Chișinău au început în 2015. Acordul privind cedarea terenului a fost semnat la 12 iulie 2019 de Guvernul Filip, când era o dualitate de putere. Democrații lui Vlad Plahotniuc au vrut atunci să arate loialitate față de SUA, însă nu le-a reușit. În decembrie 2020, majoritatea formată din Partidul Socialiștilor din R. Moldova și Partidul „Șor” au adoptat o lege prin care terenul fostului Stadion Republican a fost restituit în proprietatea statului, dar Curtea Constituțională a suspendat actul legislativ.

La începutul anului curent, discuțiile dintre autoritățile de la Chișinău și SUA au fost reluate. Astfel, Guvernul a aprobat în ședința de astăzi Memorandumul de înțelegere între Guvernul R. Moldova și SUA privind achiziționarea proprietății pentru construcția noului sediu al Ambasadei SUA în republica noastră. Pentru a putea fi transmis cu titlul oneros, terenul pe care a fost amplasat Stadionul Republican, cu o suprafața de 5,1814 ha, a fost trecut din domeniul public în domeniul privat al statului.

Acum, Agenția Proprietății Publice, prin intermediul unui evaluator certificat, va asigura determinarea valorii terenului și va negocia cu SUA prețul acestuia.

Anterior, Ambasada SUA a promis că pe o bună parte din acel spațiu va fi amenajat un parc. „Statele Unite au negociat în bună-credință cu guverne succesive ale R. Moldova timp de peste un deceniu achiziția terenului. Statele Unite sunt pregătite să investească peste 250 de milioane de dolari pentru a construi o nouă ambasadă la Chișinău, creând sute de locuri de muncă, sprijinind afacerile locale și revitalizând economia Chișinăului. După cum am spus în mod constant, orice nouă construcție pe acest teren va respecta semnificația lui culturală și istorică”, se arăta într-un comunicat de presă al Ambasadei SUA în R. Moldova, făcut public pe 3 decembrie 2020.

Amintim că ieri, 12 mai, 25 de reprezentanți ai Consiliului Municipal Chișinău din fracțiunile Partidului Socialiștilor din R. Moldova, Partidului Comuniștilor din R. Moldova și Partidul „Șor” au propus desfășurarea unui referendum local, cu privire la soarta stadionului.


Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

ion 13.05.2022 16:01

Ramane de curatat terenul fostului Stadion Republican de hotii care s-au pricopsit fraudulos cu imobile pe acolo (prin confiscare).

Zalmoxe 13.05.2022 16:39

Oare cum se va răsfrânge acest decret asupra dorinței de a reîntregi Neamul daco românesc. De ce unor state și se oferă 5 hectare, dar altora doar cativa metri patrati. Ceva nu e clar în logica întrăiării acesui teren, care logic ar trebui să fie pentru soprt si sanatate, dar nu in scopuri politice ...

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.05.2022 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Parteneriatul Estic 2

20.05.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia a înghițit găl...

16.05.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // PAS, generalul Scump...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți judicioasă decizia autorităților de la Chișinău de a interzice utilizarea pe teritoriul R. Moldova a simbolurilor care promovează agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina („Z”, „V” și panglica negru-oranj)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md