19:52:09 24.02.2021
 
Stiri

Lovitură de teatru în dosarul „Energoalians”. Ministrul Nagacevschi ar fi MINȚIT, iar R. Moldova e OBLIGATĂ să plătească 58 de milioane de dolari companiei în spatele căreia ar sta Platon

Actualitate 20.01.2021 17:03 Vizualizări2351 Autor: Ziarul National


Lovitură de teatru în dosarul „Energoalians”. Ministrul Nagacevschi ar fi MINȚIT, iar R. Moldova e OBLIGATĂ să plătească 58 de milioane de dolari companiei în spatele căreia ar sta Platon

Curtea de Apel Districtuală a Statelor Unite pentru Districtul Columbia (SUA) ar fi menținut hotărârea primei instanțe prin care R. Moldova a fost obligată să achite un prejudiciu de aproape 60 de milioane de dolari unei companii în spatele căreia ar sta controversatul om de afaceri eliberat recent din pușcărie, Veaceslav Platon. Fadei Nagacevschi declara ieri că R. Moldova nu va fi obligată să plătească acest prejudiciu, însă consilierul președintelui pe probleme juridice, Olesea Stamate, afirmă că ministrul în exercițiu al Justiției ar fi indus lumea în eroare sau chiar ar face unele jocuri.

„Spre regret, decizia Curții de Apel districtuale a SUA pe cauza „Energoalians” nu este în câștigul R. Moldova. Cele 58 de milioane nu au fost salvate. Din contra, Curtea de Apel a menținut decizia primei instanțe, doar că a solicitat primei instanțe să se expună dacă banii urmează a fi achitați în lei sau dolari. În această ordine de idei, mă întreb dacă ministrul Nagacevschi s-a lăudat cu câștigul deoarece nu prea cunoaște engleza sau sunt alte motive la mijloc...”, a scris pe Facebook Olesea Stamate.

Citește și: Ministrul Justiției, despre „afacerea Energoalians”: Guvernul a contestat decizia dictată de Curtea de Arbitraj din SUA și R. Moldova nu riscă să piardă zeci de milioane de euro în prezent

De menționat că, ieri, Fadei Nagacevschi s-a lăudat că R. Moldova nu va mai plăti firmei respective circa 60 de milioane de dolari.

„La 15 ianuarie 2021, Curtea de Apel Districtuală a Statelor Unite pentru Districtul Columbia (SUA) a pronunțat decizia prin care a casat hotărârea Curții Districtuale a Statelor Unite pentru Districtul Columbia (SUA) din 23 august 2019 împotriva țării noastre prin care a fost recunoscută sentința arbitrajului AD HOC (Paris, Franța) din 25 octombrie 2013 pe teritoriul SUA (suma prejudiciului cu calcularea penalităților încasate a constituit 58 591 058, 50 dolari SUA). Până unii se clarifică cu Guvernul, noi administrăm treburile publice”, a scris Nagacevschi pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Decizie FAVORABILĂ Republicii Moldova la Curtea de Apel din Paris în dosarul cu „Energoalians”

Amintim că, pe 22 martie 2011, compania ucraineană „Energoalians”, entitate juridică, fondată şi înregistrată în conformitate cu legislaţia Ucrainei, a înaintat către R. Moldova o cerere de arbitraj în procedură arbitrală ad-hoc, prin care a solicitat despăgubiri care ar fi suferite în rezultatul încălcării de către R. Moldova a obligaţiunilor sale prevăzute în Acordul încheiat între Guvernul Ucrainei şi Guvernul R. Moldova privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor semnat la 29 august 1995 şi prevăzute în Tratatul privind Carta Energiei.

Citește și: R. Moldova este OBLIGATĂ să plătească un MILIARD de lei unei companii afiliate lui Veaceslav Platon. „Urmează eliberarea lui Platon?”

În anul 2019, Curtea de Arbitraj din SUA a obligat R. Moldova să-i plătească acestei companii 28 de milioane de euro pentru pretinse datorii acumulate din livrarea energiei electrice.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

ion 20.01.2021 19:01

Aici mai luati in consideratie sumele consistente platite cu regularitate de catre Guvern caselor de avocati intr-un caz de pierdere vizibila din start.

misa 20.01.2021 22:44

Se vede ca tote institutiile de fora in Moldova sunt dirijate de Porcul, Hotul, Mafiotul dodon !

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.02.2021 08:19 Ziarul National APELUL lui Alecu Reniță pentru Maia S...

22.02.2021 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Moscova îi spune Chi...

19.02.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul minoritar a...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce credeți că trebuie să facă președintele Maia Sandu în continuare, după ce Curtea Constituțională i-a anulat decretul de nominalizare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md