15:18:53 24.05.2019
 
Stiri

Guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea, își ÎNCHEIE mandatul înainte de termen

Politică 20.11.2018 12:13 Vizualizări1750 Autor: Vitalie Hadei
Guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea, își ÎNCHEIE mandatul înainte de termen captură

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, a decis să-și încheie mandatul înainte de termen. Anunțul a fost făcut astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, după ce a prezentat strategia instituției pentru următorii trei ani.

„Obiectivele pe care mi le-am asumat odată cu preluarea funcției de guvernator le consider îndeplinite. Deci, sistemul bancar este acum mai solid, lucru recunoscut prin investițiile străine fără precedent, dar și prin aprecierile FMI, Băncii Mondiale sau ale Comisiei Europene. În acest context, consider că e timpul să transmit ștafeta unui nou conducător al BNM, unui bărbat sau femeie, care să gestioneze mai departe acest capital de schimbări și reforme. Angajații BNM au depus un efort colosal pentru a scoate corabia din furtună”, și-a argumentat decizia Cioclea.

Guvernatorul BNM spune că în ultimele săptămâni s-a gândit foarte mult la decizia de a pleca din fruntea instituției. „Am luat această decizie dificilă, dar foarte responsabilă după mai multe săptămâni de cugetare. La mijloc sunt considerente personale. Pentru mine, funcția de guvernator nu a fost un scop în sine. Mi-am fixat ca scop să lucrez la BNM atât timp cât va fi necesar pentru consolidarea sistemului bancar și pentru a scoate sistemul financiar din criză. Alt scop au fost reformele. Consider că această etapă a fost trecută în octombrie 2018, după ce a fost vândut pachetul de referință de la Moldova-Agroindbank, dar și după adoptarea ultimelor legi elaborate de BNM”, a precizat sursa citată.

Sergiu Cioclea a mai adăugat că unii ar putea spune că aproape trei ani în frunte BNM este un termen mic, dar a recunoscut că a avut foarte mult de lucru: „Am fost guvernator aproape trei ani. Unii vor spune că nu e suficient. Credeți-mă pe cuvânt că acești trei ani, într-o perioadă dificilă, pot fi contabilizați dublu. Am sentimentul misiunii îndeplinite”.

Guvernatorul Cioclea a mai adăugat că sunt și motive de ordin personal, despre care nu prea să vorbească. Acesta a precizat că în ultimii trei ani a fost mai mult ocupat cu lucrul la BNM, decât de viața personală.

Cioclea a va rămâne în funcție până la 30 noiembrie curent.


De menționat că Sergiu Cioclea deţine funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) din 11 aprilie 2016.

Sergiu Cioclea s-a născut în 1974 la Chișinău. Deține diplomă de master în științe economice și diplomă de studii aprofundate în economie internațională și dezvoltare la Universitatea Pantheon-Assas din Paris.

La data numirii în funcţie, Sergiu Cioclea are peste 17 ani de experiență în sectorul financiar-bancar. Înainte de a deveni guvernator al BNM, a ocupat funcția de director gerant, șef al Departamentului Finanțe Corporative pentru Rusia și țările ex-sovietice în cadrul grupului BNP Paribas (2008-2015).

Sergiu Cioclea și-a început activitatea profesională în 1997 în funcția de economist responsabil de Europa Centrală și de Est, Rusia și Turcia, Divizia de Risc de Țară - Departamentul Cercetări Economice, Paris. În 1998 a activat în calitate de analist de obligațiuni, responsabil de Europa Centrală și de Est, Divizia Piețe Emergente - Departamentul Burse de Valori cu Venit Fix, Londra. În perioada 2000-2007 a ocupat funcția de asociat, apoi de director adjunct și director al Diviziei pentru Europa Centrală și de Est - Departamentul Finanțe Corporative, BNP Paribas, Paris.

Pe parcursul activității a fost membru în Comitetul Executiv al BNP Paribas ZAO, Moscova și membru în Comitetul European al Departamentului Finanțe Corporative în cadrul grupului BNP Paribas, Paris.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.05.2019 12:20 Ziarul National Victor Chirilă // Poate un popor să-ș...

24.05.2019 09:19 Nicolae Negru Alianța ACUM-ACUM, un joc steril care...

20.05.2019 09:18 Nicolae Negru Degeaba ne numim unioniști…

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md