06:53:51 20.06.2024
Stiri

Guvernarea recurge la RESTRUCTURAREA unei instituții de stat, pentru a scăpa de „oamenii din anturajul lui Plahotniuc”. „Agenția a fost un instrument de stors bani și sunt sigur că informațiile sunt suficiente pentru CONDAMNĂRI”

Actualitate 31.01.2022 15:00 Vizualizări6178 Autor: Ziarul National
Guvernarea recurge la RESTRUCTURAREA unei instituții de stat, pentru a scăpa de „oamenii din anturajul lui Plahotniuc”. „Agenția a fost un instrument de stors bani și sunt sigur că informațiile sunt suficiente pentru CONDAMNĂRI”


Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP) ar fi fost în ultimii ani un instrument de stors bani din oamenii de afaceri, iar în fruntea acesteia s-au aflat persoane din anturajul lui Vlad Plahotniuc, a declarat astăzi premierul Natalia Gavrilița. Pentru că actualul director al agenției, Iurie Eremia, nu poate fi demis, deoarece a plecat subit în concediu de îngrijire a copilului, Ministerul Economiei a decis să restructureze din temelii instituția unde a fost efectuat un audit amplu.

„Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP) va fi reformată. Această instituție e extrem de importantă, în speță în situații de criză, când avem aceste creșteri de prețuri care bat la buzunar cetățenii. Anume această instituție trebuie să protejeze consumatorii de abuzuri. Din păcate, în ultimii ani, APCSP a fost extrem de ineficientă, în loc să vegheze cum sunt respectate drepturile consumatorilor și să intervină prompt pentru a preveni și combate orice abuz. Ministerul Economiei a efectuat mai multe acțiuni în ultimele luni, pentru a curăța instituția de interese și de corupți. Au fost acumulate mai multe dosare cu informații incriminatorii, iar materialele au fost transmise procuraturii”, a precizat astăzi Natalia Gavrilița.

Potrivit premierului, agenția a fost folosită în ultimii ani ca un instrument de stors bani din oamenii de afaceri. „Sunt sigur că aceste informații sunt suficiente pentru condamnări. Trebuie să ne facem treaba și să ne asigurăm că această instituție e una funcțională. La conducerea instituției au fost persoane din anturajul lui Vlad Plahotniuc, iar mulți din așa-numiții inspectori au făcut parte dintr-o federație de sport… Au fost comise mai multe abuzuri”, a precizat sursa citată.

La rândul său, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a oferit mai multe detalii despre încălcările depistate la instituția aflată în subordinea ministerului pe care îl conduce.

„În urma mai multor încălcări înregistrate la APCSP, Ministerul Economiei a dispus restructurarea instituției. Înainte de recurge la această măsură, s-a făcut un audit, care a scos la iveală multiple încălcări. Acestea reflectă grave neconformități privind implementarea sistemului de control intern, administrarea patrimoniului public din gestiune și în procesul de efectuare a controalelor planificate și inopinate. În raport se menționează și despre inacțiunile factorilor de decizie cu privire la asigurarea funcționalității consiliului de soluționare a disputelor. Totodată, Inspecția Financiară a verificat activitatea instituției în perioada ianuarie 2019 - august 2021. Au fost depistate încălcări și abateri în managementul financiar, dar și deficiențe de procedură”, a spus Gaibu.

Una dintre soluții era instalarea unei noi conduceri, dar acest lucru nu a fost posibil din cauza că directorul APCSP, Iurie Eremia, a plecat în concediu de îngrijire a copilului.

„Directorul instituției, Iurie Eremia, pe numele căruia au parvenit numeroase plângeri, nu poate fi demis, deocamdată, deoarece se află în concediu de îngrijirea a copilului. El a reușit să treacă dintr-un concediu în altul, respectiv, să nu poată fi supus verificării din parte comisiei de disciplină. În prezent, patru inspectori sunt în arest preventiv, iar pentru a stopa potențialele abuzuri comise de angajații instituției în raport cu agenții economicii, Ministerul Economiei a dispus un moratoriu la controale până la finalizarea restructurării APCSP și evaluarea angajaților. Am decis acest lucru pentru a nu permite cuiva să acționeze în interesul unor persoane și grupări, dar în interesul consumatorilor. Urmează să fie efectuat un plan de restructurare, iar ulterior va fi o hotărâre de Guvern în baza căreia va fi confirmată această restructurare. Imediat după acest lucru se va purcede la o evaluare din temelii a personalului”, a conchis Gaibu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md