10:21:20 27.03.2023
Stiri

Dodon și PSRM ar putea cere ANULAREA Acordului de Asociere cu UE, pentru că unele prevederi ar fi NECONSTITUȚIONALE, și să declare CC „INSTITUȚIE CAPTURATĂ”: „S-a creat un precedent periculos”

Politică 08.05.2020 11:45 Vizualizări5028 Autor: Ziarul National
Dodon și PSRM ar putea cere ANULAREA Acordului de Asociere cu UE, pentru că unele prevederi ar fi NECONSTITUȚIONALE, și să declare CC „INSTITUȚIE CAPTURATĂ”: „S-a creat un precedent periculos”


După ce Înalta Curtea a declarat neconstituțional Acordul de împrumut cu Rusia, președintele Igor Dodon nu exclude că „mâine, peste un an, doi sau trei” cineva ar putea contesta Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, deoarece unele prevederi ale acestuia ar contraveni Constituției R. Moldova.

Potrivit lui Dodon, actuala guvernare va relua discuțiile cu Federația Rusă pentru acordarea unui împrumut.

„Astăzi am avut o ședință cu premierul, spicherul și colegii din Guvern. Totodată, voi avea discuții cu juriștii noștri, pentru a decide cum procedăm mai departe. Noi avem acum câteva probleme. Prima e de unde luăm patru miliarde de lei. Sau tăiem din cheltuieli, inclusiv sociale, care sunt dureroase, sau găsim surse de acoperire a găurii. De unde bani? Noi vom relua negocierile cu Federația Rusă. Acest lucru se va întâmpla săptămâna viitoare. Noi nu suntem de acord cu decizia CC, dar ea este deja luată. De asemenea, vom identifica și alte surse de finanțare, de la alți parteneri. Dacă se va menține această majoritate parlamentară, atunci noi vom găsi soluții”, a menționat astăzi Dodon, în cadrul emisiunii sale de pe rețelele de socializare.

Șeful statului a menționat că decizia de ieri a CC a creat „un precedent extrem de periculos”, care ar putea duce chiar la anularea Acordului de Asociere cu UE.

„Dar dacă mâine cineva va cere, sau peste un an, doi, trei, când va fi o altă componență a CC... va pune la îndoială Acordul de Asociere cu UE, pentru că unele puncte contravin Constituției. Sau Acordul privind deschiderea Oficiului NATO... Curtea Constituțională, pentru prima dată de la independență, a creat acest precedent periculos. E un precedent periculos cu urmări extrem de grave”, a adăugat sursa citată.

Igor Dodon sugerează că CC s-a transformat într-o „instituție capturată”, exact cum a fost acum un an: „Trebuie să înțelegem cu mergem mai departe cu CC. Vreau să amintesc că anul trecut am trecut prin așa ceva, când CC își permitea să ia decizii pe care o țară întreagă nu le înțelegea. Am fost nevoiți să anunțăm că CC este capturată și că a uzurpat puterea în stat. Sper să nu ajungem la asta. Așa că trebuie să înțelegem cum acționăm în această situație”.

Președintele se teme că actuala componență a CC ar putea să nu permită organizarea alegerilor anticipate odată cu cele prezidențiale, în cazul în care va fi creată o majoritate formată din „transfugi”.

„Dacă dizolvăm Parlamentul, mergem la anticipate, atunci trebuie să știm ce va face CC în situația asta. Eu sunt convins că noi ne vom isprăvi cu aceste probleme”, a spus Dodon, fără să explice cum anume.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.03.2023 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Reunirea sincronă, „...

24.03.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Xi în tranșee cu Pu...

22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md