19:38:09 24.02.2021
 
Stiri

DOC // FIFA și UEFA, informate despre toate ÎNCĂLCĂRILE care ar fi fost admise de actuala conducere a FMF. Cum cheltuiesc oficialii FMF milioanele de euro alocate pentru fotbalul din R. Moldova

Actualitate 19.01.2021 18:40 Vizualizări2693 Autor: Ziarul National
DOC // FIFA și UEFA, informate despre toate ÎNCĂLCĂRILE care ar fi fost admise de actuala conducere a FMF. Cum cheltuiesc oficialii FMF milioanele de euro alocate pentru fotbalul din R. Moldova


Conducerea FIFA și UEFA au fost informate, prin intermediul unor scrisori adresate de către echipa pretendentului la funcția de președinte al Federației Moldovenești de Fotbal (FMF), Radu Rebeja, despre „încălcările flagrante” care ar fi fost comise de actuala conducere a FMF.

„Noi, subsemnații, ne dorim să atragem atenția asupra mai multor abateri comise de FMF prin camuflarea unor acțiuni bazate pe interese personale ale managementului de vârf al FMF, precum și încălcarea propriilor acte de constituire cum sunt Statutul și Regulamentele FMF”, se arată în scrisoarea adresată lui Gianni Infantino (FIFA) și Aleksander Ceferin (UEFA).

Potrivit semnatarilor, șefii actuali ai FMF încalcă toate recomandările UEFA și FIFA privind achizițiile, iar de organizarea unor tendere privind efectuarea unor lucrări nici nu poate fi vorba.

„Până în 2020, FMF nu a avut un regulament care să prevadă modul în care se fac achizițiile în cadrul proiectelor FMF. Pe tot parcursul implementării proiectelor cu suportul UEFA și FIFA nu a fost efectuate tendere specializate, în conformitate cu bunele practici și legislația R. Moldova, astfel fiind posibilă deturnarea unor sume importante în cadrul acestor proiecte. Chiar dacă în 2019 UEFA a insistat asupra transparenței acestui capitol, FMF a aprobat acest regulament abia pe 1 martie 2020. Din păcate, acest regulament este unul de formă, pentru că nu se respectă și nu se aplică în conformitate cu prevederile sale”.

Echipa lui Rebeja susține că oficialii FMF nu au organizat nicio licitație privind construcția Stadionului pentru fotbal pe plajă din parcul „La Izvor”, chiar dacă e vorba de un proiect de peste un milion de euro: „La construcția acestui stadion nu s-a respectat prevederile Capitolului 2 (Achiziții de valoare mare prin tender)a Regulamentului menționat, care prevede temeiurile de organizare și desfășurare a procedurii de tender (cererii ofertelor de prețuri), în scopul asigurării economisirii și eficientizării achizițiilor de bunuri / servicii / lucrări. Nu s-au făcut publice aceste achiziții, iar membrii afiliați nu cunosc în ce condiții au fost aleși agenții economici care au efectuat lucrările, precum și toate aspectele legate de achiziții”.

Contracandidatul lui Leonid Oleinicenco susține că toate proiectele realizate de către FMF, inclusiv Stadionul pentru fotbal pe plajă, Implementarea Programului „Toți Împreună” ,Complexul Sportiv „Futsal Arena FMF” ,Instalarea nocturnelor la stadioane, modernizarea anuală stadionului „Zimbru”, proiecte finanțate de către FIFA și UEFA, au fost realizate fără respectarea procedurilor de achiziții și fără tendere.

Mai mult, regulamentul de achiziții elaborat în 2020 prevede expres că nu este nevoie de tender, dacă suma achiziției este de 600 000 de mii de lei moldovenești, echivalentul a 30 000 de euro. „Considerăm că e vorba de o sumă mult prea mare pentru a neglija procedurile transparente de achiziții”.

De asemenea, echipa lui Rebeja susține că auditul efectuat de FMF ar fi unul formal, iar conducerea instituției are o „atitudine discriminatorie și neglijentă față de membrii afiliați și de comunitatea fotbalistică din R. Moldova”.

Rebeja s-a referit și la maniera dictatorială a actualei conduceri de a organiza Congresul FMF. „Fără să fi fost anunțată oficial data Congresului de alegere a conducerii FMF, fără a permite de a se înscrie în cursă altor candidați, angajații FMF, în frunte cu conducerea de vârf, au impus membrii afiliați se contrasemneze înaintarea pregătită din timp de către juriștii FMF pentru actualul președinte FMF, Oleinicenco Leonid. Astfel, s-a urmărit să nu li se permită altor candidați să participe în campania electorală. FMF manipulează membrii afiliați înainte de alegerile președintelui, inclusiv prin suspendarea sau excluderea persoanelor incomode și înregistrarea, în regim de urgență, a noilor membri convenabili. Totul e selectiv, iar decizia este luată de o Comisie creată din angajații oficiului central al FMF”, se arată în scrisoarea adresată lui Gianni Infantino și Aleksander Ceferin.

Semnatarii au mai relatat despre practica votului cu mâna ridicată, care nu este deloc democratic, iar membrii afiliați nu-și pot exercita liber dreptul de a alege.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.02.2021 08:19 Ziarul National APELUL lui Alecu Reniță pentru Maia S...

22.02.2021 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Moscova îi spune Chi...

19.02.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul minoritar a...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce credeți că trebuie să facă președintele Maia Sandu în continuare, după ce Curtea Constituțională i-a anulat decretul de nominalizare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md