20:22:13 21.07.2024
Stiri

Comisia de la Veneția, aviz POZITIV pe marginea Legii privind implementarea parțială a votului prin corespondență: „Acoperirea teritorială limitată a votului-pilot este acceptabilă, deoarece se aplică unui singur scrutin”

Actualitate 21.06.2024 17:39 Vizualizări1911 Autor: ZiarulNational
Comisia de la Veneția, aviz POZITIV pe marginea Legii privind implementarea parțială a votului prin corespondență: „Acoperirea teritorială limitată a votului-pilot este acceptabilă, deoarece se aplică unui singur scrutin”


Comisia de la Veneția a dat aviz pozitiv pe marginea Legii privind implementarea parțială a votului prin corespondență, adoptată de Parlament pe 26 aprilie 2024, „întrucât numărul cetățenilor moldoveni cu drept de vot stabiliți peste hotare este mare, comparativ cu alte state, iar practica după care au votat în trecut a creat dificultăți”. Anunțul a fost făcut de președinta Comisiei juridice numiri și imunități a Parlamentului, Veronica Roșca.

Potrivit sursei citate, Comisia remarcă faptul că „acoperirea teritorială limitată a votului-pilot este acceptabilă deoarece se aplică unui singur scrutin” și anume referendumului și alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024.

Totodată, Comisia de la Veneția recomandă ca, în cazul în care „votul-pilot va avea succes, să acorde votului prin corespondență un caracter permanent, astfel asigurându-i stabilitatea și certitudinea legală și să îl aplice tuturor țărilor în care votarea prin corespondență este sigură și de încredere, în baza deciziilor Comisiei Electorale Centrale”.

În aviz se mai accentuează faptul că, deși amendamentele au fost adoptate cu mai puțin de cinci luni înainte de scrutin, acestea nu încalcă principiul stabilității dreptului electoral, întrucât au o aplicabilitate teritorială restrânsă (Statele Unite ale Americii, Canada, Regatul Norvegiei, Regatul Suediei, Republica Finlanda și Republica Islanda).

„Țin să menționez că votul prin corespondență este un instrument electoral așteptat demult de diaspora moldovenească și vine să aducă încă o opțiune de vot pentru cetățenii noștri de peste hotare în șase țări unde acest sistem este deja folosit cu succes. Acum autoritatea electorală trebuie să se asigure că votul prin corespondență este implementat după toate standardele și că votul cetățenilor este sigur și protejat”, a punctat Veronica Roșca.

Anterior, socialistul Vlad Batrîncea a reclamat faptul că implementarea parțială a votului prin corespondență are loc în an electoral și că lipsește opinia Comisiei de la Veneția.

Amintim că, în total, peste 212 mii de alegători din afara Republicii Moldova au participat la alegerile parlamentare din 2021.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md