14:05:47 14.07.2020
 
Stiri

Alegeri anticipate în baza unui sistem mixt sau proporțional? Curtea Constituțională a răspuns la sesizarea celor trei deputați independenți

Politică 26.04.2019 09:37 Vizualizări1599 Autor: Ziarul National
Alegeri anticipate în baza unui sistem mixt sau proporțional? Curtea Constituțională a răspuns la sesizarea celor trei deputați independenți


Alegerile parlamentare anticipate pot avea loc în baza aceluiași sistem electoral ca scrutinul ordinar, adică în baza sistemului mixt aplicat la 24 februarie curent.

Acesta este răspunsul Curții Constituționale, oferit astăzi celor trei deputați indepndenți, Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic, care au depus o solicitare la Înalta Curte, cerând magistraților să spună dacă este în drept Parlamentul să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al Legislativului și dacă pot fi organizate alegeri parlamentare anticipate în baza unui alt sistem electoral decât cel folosit la alegerile parlamentare ordinare.

„Parlamentul poate modifica sistemul electoral în intervale de timp mai mici decât o legislatură completă. Noul sistem nu poate fi implementat în cadrul alegerilor parlamentare anticipate, ci numai în cadrul unor alegeri parlamentare ordinare, cu condiția ca modificarea să aibă loc cu cel puțin un an înainte de alegeri. Modificarea frecventă și târzie a normelor care guvernează procesul electoral poate dezavantaja alegătorii, concurenții electorali și partidele, existând riscul încălcării dreptului la vot și a celui de a fi ales”, a citit verdictul Mihai Poalelungi, președintele Curții Constituționale.

„Grupul independenților este satisfăcut de hotărârea Curții. Alegerile anticipate sunt o greșeală. Partidele care au ajuns în Parlament trebuie să aibă capacitatea de a negocia și a forma coaliția majoritară, pentru a învesti Guvernul, a crea structurile Parlamentului și a merge înainte cu dezvoltarea republicii. (...) Declarațiile reprezentanților Blocului „ACUM”, precum că vor face alegeri anticipate de atâtea ori până când vor avea majoritatea în Parlament sunt o aberație totală. Ce prompunem cetățenilor? Luxul pentru a avea majoritatea în Parlament pentru un partid este exclus în următorii 50 de ani. Ceea ce le-a ieșit comuniștilor a fost un accident”, a comentat deputatul Alexandru Oleinic, unul dintre autorii sesizării de la Curtea Constituțională.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Inga 26.04.2019 10:22

Tratatele internationale spun clar ca nu se poate modifica sistemul electoral cu citeva luni inainte de alegeri, deci nu mai este loc pentru discutii inutile.

Aurel 26.04.2019 12:03

Păi este și normal să se facă acest lucru și plsu că numărul deputaților se va micșora de la 101 la 61.

Ion 26.04.2019 15:32

Toti in jur explica si spun ca sunt legi si trebuei de respectat alegerea oamenilor, nu sa gasit javrele astea a lui Topa si Filat din PAScuDA sa vina cu povesti.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Niște canalii

11.07.2020 10:46 Ziarul National Alecu Reniță // Statalitatea dodonis...

10.07.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Gațcaniada sau cum a...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md