17:04:34 21.02.2024
Stiri

Activitatea „Danube Oil Company” a fost SUSPENDATĂ. Incendiile de la silozurile de pe teritoriul Portului Giurgiulești vor fi investigate de Procuratură

Actualitate 24.01.2023 09:59 Vizualizări1041 Autor: Ziarul National
Activitatea „Danube Oil Company” a fost SUSPENDATĂ. Incendiile de la silozurile de pe teritoriul Portului Giurgiulești vor fi investigate de Procuratură


Inspectoratul pentru Protecția Mediului a dispus sistarea, începând cu ziua de astăzi, a activității companiei „Danube Oil Company”, până la remedierea încălcărilor depistate în activitatea acesteia pe teritoriul Portului Internațional Giurgiulești. De asemenea, Agenția pentru Supraveghere Tehnică (AST) a solicitat demolarea silozurilor neconforme, materialele controalelor urmând să fie transmise Procuraturii pentru examinare.

Autoritățile au raportat, la indicația prim-ministrei Natalia Gavrilița, rezultatele controalelor efectuate la fața locului și încălcările depistate la compania „Danube Oil Company”, ale cărei silozuri de cereale din Portul Internațional Liber Giurgiulești au luat foc în ultimele săptămâni.

CITIȚI și Incendiul de pe teritoriul Portului Giurgiulești: Poluarea aerului cu FENOL depășește de până la 3,3 ori norma sanitară

Drept urmare, Inspectoratul pentru Protecția Mediului a constatat că agentul economic activa în lipsa avizului expertizei ecologice a obiectivului, a autorizației de mediu pentru emisia de poluanți în atmosferă, în condițiile în care nu erau stabilite normative ale emisiilor admisibile.

Citește și: Un nou INCENDIU la Portul Giurgiulești: Un alt rezervor cu resturi de floarea-soarelui a luat foc

AST a emis o prescripție de demolare a silozurilor și a acordat un termen de 60 de zile lucrătoare pentru înlăturarea încălcărilor. Potrivit responsabililor de la AST, soluția de proiect adoptată pentru depozitarea șrotului de la procesarea semințelor de floarea-soarelui nu a fost adecvată, conform pașaportului tehnic, silozurile cu bază conică fiind concepute pentru stocarea materialelor nelipicioase și neagresive. Exploatarea neconformă a acestora a afectat rezistența, stabilitatea și siguranța la foc.

Totodată, AST a constatat că agentul economic activa în lipsa contractului de deservire tehnică a instalațiilor împotriva incendiilor și a mai multor registre de evidență a reparațiilor tehnicii, expertizei obiectivelor industriale periculoase etc. De asemenea, silozurile au fost instalate contrar prevederilor Codului Transportului și în lipsa condițiilor tehnice pentru amplasare coordonate de către Portul Internațional Liber Giurgiulești și Î.S. „Calea Ferată Moldova”.

CITIȚI și VIDEO // După o luptă de trei zile cu flăcările, rezervorul nr.2 plin cu șrot de floarea-soarelui de la Portul Giugiulești a fost prăbușit în mod controlat de către salvatori

Inspectoratul pentru Protecția Mediului urmează să estimeze mărimea prejudiciului cauzat de incendii și să transmită materialele controalelor către Procuratura generală pentru examinare.

Totodată, în ședința operativă de luni, șefa Executivului a dat indicații să fie verificate toate silozurile din republică, pentru a evita astfel de incidente pe viitor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

12.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Relații paradoxale, ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md