12:56:52 22.05.2019
 
Stiri

UE va RENUNȚA la parteneriatul strategic cu Rusia

Știri 13.03.2019 14:00 Vizualizări673 Autor: Ziarul National
UE va RENUNȚA la parteneriatul strategic cu Rusia Pagina de Rusia

Parlamentul European (PE) a decis să nu mai considere Rusia drept partener strategic, informează site-ul oficial al Parlamentului European „Despre relațiile politice dintre Uniunea Europeană și Rusia”. În sesiunea plenară a PE de la Strasbourg, un numar de 402 deputați au votat pentru adoptarea rezoluției, 163 împotrivă și 89 s-au abținut.

Parlamentarii europeni, ale căror mandate expiră dupa alegerile din mai, au făcut apel la Uniunea Europeană să „reevalueze critic și cuprinzător relațiile cu Rusia”, transmite Interfax.

Parlamentul European își motiveaza decizia de „circumstanțe actuale” și a adoptat, de asemenea, un amendament la raportul privind relațiile politice cu Rusia, în care și-a exprimat speranța că Rusia nu se va retrage din Consiliul Europei, informează TASS.

În textul deciziei se spune ca „Principiile enunțate la articolul 2 din Acordul de parteneriat și cooperare (APC) nu mai sunt respectate, prin urmare APC ar trebui revizuit”. Articolul 2 se referă la necesitatea respectării principiilor democratice și a drepturilor omului în spiritul Actului de la Helsinki din 1975, precum și a Cartei de la Paris pentru Noua Europă din 1990.

APC a fost semnat în 1998, iar în 2007 au început negocierile cu privire la un nou acord.

Aceste negocieri au fost suspendate însa de patru ori la inițiativa Uniunii Europene: în 2008, din cauza crizei în timpul căreia Rusia a interzis produsele poloneze contaminate, a doua oară, tot în 2008, după agresiunea Rusiei împotriva Georgiei în Osetia de Sud. Șase luni mai târziu, negocierile au fost blocate din nou înainte de aderarea Rusiei la OMC. Ultima dată acestea au fost suspendate de către UE în 2014, după anexarea Crimeei de către Rusia.

PE a subliniat că politica internă și externă a statului rus contravine obiectivelor și valorilor de bază ale Uniunii Europene. În special, vorbim despre „acțiunile Rusiei în relația cu Ucraina, începând cu 2014″.

Parlamentul European a subliniat faptul că „relațiile Uniunii Europene cu Rusia ar trebui să se bazeze pe principiile dreptului internațional, respectarea drepturilor omului, a democrației și soluționarea pașnică a conflictelor, dar acum, ca urmare a ignorarii acestor principii de catre Moscova, relațiile UE cu Rusia se bazează pe cooperarea în domenii specifice de interes comun”.

„Provocările globale legate de schimbările climatice, mediul, securitatea energetică, tehnologiile digitale, algoritmii de luare a deciziilor, inteligența artificială, politica externă și problemele de securitate, combaterea proliferării armelor de distrugere în masă, lupta împotriva terorismului și a crimei organizate, protecția ecologiei arctice, – toate acestea necesită o interacțiune selectivă cu Rusia „, – este convins PE. Eurodeputatii consideră că „este important să se încerce reducerea tensiunilor existente și inițierea de consultări cu Rusia pentru a reduce riscul de neînțelegere, interpretare greșită și denaturare a faptelor”.

Citiți continuarea articolului AICI.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2019 09:18 Nicolae Negru Degeaba ne numim unioniști…

17.05.2019 09:27 Nicolae Negru De ce suferim? De oligarhie sau prostie?

15.05.2019 08:02 Vitalie Hadei ANALIZĂ // Portretul PSIHOLOGIC al lu...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md