08:51:10 26.03.2023
Stiri

UE optează pentru oferirea unui „statut special” pentru Transnistria. Nicolae Negru: „Nu poți fugi de statut special, e în Constituția R. Moldova. Toate UTA, după inevitabila reformă, trebuie să aibă același statut”

Actualitate 08.02.2023 12:39 Vizualizări1211 Autor: Ziarul National
UE optează pentru oferirea unui „statut special” pentru Transnistria. Nicolae Negru: „Nu poți fugi de statut special, e în Constituția R. Moldova. Toate UTA, după inevitabila reformă, trebuie să aibă același statut”


Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, vicepreședinte al Comisiei Europene, consideră că Transnistriei trebuie să li se ofere un „statut special” în cadrul R. Moldova. Declarația a fost făcută ieri, 7 februarie, după cea de-a șaptea reuniune a Consiliului de Asociere R. Moldova – Uniunea Europeană și prima după acordarea statutului de țară-candidată la aderare pentru republica noastră.

„În ceea ce privește conflictul transnistrean, am reafirmat angajamentul pentru a facilita un proces de soluționare extins, pașnic și durabil, pe baza respectării integrității teritoriale a R. Moldova și a suveranității în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional și cu un statut special pentru Transnistria. Am încurajat continuarea dialogului de către ambele părți, pentru a evita destabilizarea și pentru a spori încrederea reciprocă între părți”, a declarat Borrell, în cadrul unei conferințe de presă comune cu prim-ministra Natalia Gavrilița.

Oficialul european a adăugat că procesul de integrare în Uniunea Europeană este foarte intens și necesită timp, iar fiecare stat este evaluat în funcție de propriile realizări și de progresele înregistrate. „Dar după întâlnirea de azi (ieri) cu dvs. (Natalia Gavrilița) pot să spun că viitorul R. Moldova și al cetățenilor săi este în mod limpede în UE”, a punctat vicepreședintele Comisiei Europene.

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, susține că declarația Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate despre statul special al Transnistriei nu este ceva nou.

„Constituția R. Moldova, art. 110 (2): Localităților din stânga Nistrului le pot fi atribuite forme și condiții speciale de autonomie, în conformitate cu statutul special adoptat prin lege organică. Articolul 111(1): Găgăuzia este o unitate teritorială autonomă (UTA) cu un statut special care, fiind o formă de autodeterminare a găgăuzilor... Deci, nu poți fugi de statut special, e în Constituția R. Moldova. Din punctul meu de vedere, transnistrenilor să li se dea nu mai multă autonomie decât vor avea, după viitoarea inevitabila reformă, celelalte unități teritorial-administrative. Adică, toate UTA să aibă același statut special”, a conchis Negru.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.03.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Xi în tranșee cu Pu...

22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md