18:10:28 03.10.2023
Stiri

UE: Distrugerea de către Rusia a barajului Nova Kakhovka poate constitui o încălcare a dreptului internațional umanitar. Viețile a sute de mii de civili sunt în pericol

Actualitate 06.06.2023 18:28 Vizualizări1135 Autor: Ziarul National
UE: Distrugerea de către Rusia a barajului Nova Kakhovka poate constitui o încălcare a dreptului internațional umanitar. Viețile a sute de mii de civili sunt în pericol


UE a condamnat distrugerea de către Rusia a barajului de la hidrocentrala Nova Kakhovka din Ucraina, trăgând un semnal de alarmă asupra situației umanitare deja dezastruoase din regiunea acestui oraș-port de pe râul Nipru care s-ar putea înrăutăți și amenința viețile a sute de mii de civili.

„Atacurile Rusiei împotriva infrastructurii critice civile ucrainene au atins astăzi un nivel fără precedent, odată cu distrugerea barajului de la centrala hidroelectrică Kakhovka. Uniunea Europeană condamnă acest atac în cei mai fermi termeni posibili. Acesta reprezintă o nouă dimensiune a atrocităților rusești și poate constitui o încălcare a dreptului internațional, în special a dreptului internațional umanitar. Inundațiile din aval pun în pericol viețile a sute de mii de civili din aproximativ 80 de localități, inclusiv orașul Kherson. Aceasta agravează situația umanitară deja dezastruoasă din aceste zone”, au transmis, într-o declarație comună, șeful diplomației UE Josep Borrell și comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.

Cei doi demnitari europeni mai atrag atenția că Scăderea nivelului apei de la baraj afectează, de asemenea, accesul la apa de răcire esențială pentru reactoarele centralei nucleare din Zaporojie.

„Prin acest act disperat, Rusia își continuă, de asemenea, pariul nuclear nesăbuit, punând în pericol buna funcționare a sistemelor de siguranță și securitate ale centralei ZNPP, încălcând în mod clar rezoluțiile anterioare ale Consiliului guvernatorilor AIEA și ale Conferinței generale, precum și cele cinci principii de asigurare a siguranței și securității nucleare în cadrul centralei ZNPP stabilite de directorul general al AIEA. Este iresponsabil și complet inacceptabil”, se mai precizează în declarația citată de Calea Europeană.

UE rămâne în contact cu autoritățile ucrainene pentru a asigura asistența imediată a UE, asigură cei doi oficiali europeni.

„Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență al Comisiei Europene (ERCC) monitorizează în mod activ situația și se află în strânsă legătură cu Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina. Ucraina poate solicita asistență în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al UE (UCPM). Suntem pregătiți să răspundem oricăror nevoi imediate, inclusiv în ceea ce privește alimentele și apa potabilă”.

Borrell și Lenarčič amintesc, de asemenea că atacurile asupra infrastructurii civile critice pot constitui crime de război, iar UE sprijină eforturile președintelui ucrainean pentru pace, precum și eforturile internaționale de tragere la răspundere a Rusiei.

„Subliniem hotărârea noastră de a ne asigura că toți comandanții, autorii și complicii crimelor de război sau ai altor crime foarte grave vor fi trași la răspundere în conformitate cu dreptul internațional. Reiterăm sprijinul nostru pentru formula de pace a președintelui Zelenski, care include, de asemenea, asumarea răspunderii pentru crimele de război, siguranța nucleară, securitatea energetică, securitatea alimentară și protecția mediului, și facem apel la partenerii noștri globali să sprijine formula de pace. Uniunea Europeană rămâne neclintită în sprijinul său față de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, au încheiat șeful diplomației UE și comisarul pentru gestionarea crizelor.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.10.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Druță, ideologul...

29.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mărul transnistrean ...

27.09.2023 08:52 Cazimir Țino Cazimir Țino // UNIREA – IDEAL NAȚIONAL

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md