Ucraina susține că aderarea la UE a devenit o „chestiune de război sau de pace”. Germania atenționează că nu va exista „nicio scurtătură” către apartenența la UE


Aderarea Ucrainei la UE, în contextul invadării ţării de către Rusia, a devenit o „chestiune de război sau de pace”, a estimat marţi ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmitro Kuleba, în cadrul unor discuții cu omologul său german Annalena Baerbock, care însă a afirmat că nu va exista nicio „scurtătură” în drumul Ucrainei către aderarea la UE.
„Ţin să subliniez că aderarea Ucrainei la UE este o chestiune de război sau de pace în Europa”, a declarat Kuleba în cadrul unei conferinţe de presă de la Kiev alături de Baerbock, care este primul oficial german în vizită în Ucraina după invazia rusă.
Potrivit lui Kuleba, „unul dintre motivele pentru care războiul a început este că Putin era convins că Europa nu are nevoie de Ucraina”, relatează Agerpres, citând AFP.
Dacă europenii pun capăt „ambiguităţilor lor privind perspectivele Ucrainei” la integrarea în UE, Moscova “va renunţa la tentativele sale de a prelua controlul asupra Ucrainei”, a apreciat el.
În schimb, Annalena Baerbock a spus că Ucraina ar putea deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, dar că nu ar putea exista “nicio scurtătură”, după cum relatează Deutsche Welle și Politico Europe.
Ea a afirmat că este încrezătoare că țării i se va acorda „statutul de candidat clar”, dar că nu ar trebui să existe „promisiuni deșarte” cu privire la ceea ce se va întâmpla după aceea.
Ministrul german de externe a efectuat marţi o vizită neanunţată în capitala Ucrainei, prima a unui membru al guvernului german de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie. Kuleba şi Baerbock s-au întâlnit anterior cu omologul lor olandez Wopke Hoekstra, precum şi cu Volodimir Zelenski, potrivit imaginilor difuzate de preşedinţia ucraineană.
Ucraina, Republica Moldova și Georgia așteaptă un aviz pozitiv din partea Comisiei Europene, după ce au parcurs sau încă parcurg procesul de completare a chestionarului de aderare, demers în urma căruia executivul de la Bruxelles va putea să recomande sau nu statelor membre să ofere Kievului, Chișinăului și Tbilisiului statut de candidate la aderarea la UE.
Afirmațiile pronunțate la Kiev de șefa diplomației germane vin după ce președintele francez Emmanuel Macron a indicat că procedura de aderare a Ucrainei la UE nu se va produce cu rapiditate.
Astfel, prin propunerea sa de creare a unei „comunităţi politice europene” noi ca alternativă la o procedură de aderare pentru țări ca Ucraina care ar putea dura câteva decenii, Macron a spulberat visul Ucrainei că o eventuală aderare la Uniunea Europeană s-ar realiza rapid.
La Strasbourg, de Ziua Europei, președintele francez a închis lucrările Conferinței privind viitorul Europei, lansând un apel la crearea unei „comunități politice europene” care să primească în special Ucraina, în paralel cu o procedură de aderare la UE care ar dura „decenii” și s-a arătat „favorabil” unei „revizuiri a tratatelor” Uniunii Europene, propunând ca liderii celor 27 de țări să discute despre aceasta la summitul lor din iunie.








































































