Ucraina și SUA semnează un acord istoric privind mineralele, deschizând calea pentru un nou ajutor militar american


Acordul Mineralelor semnat între Ucraina și Statele Unite a fost ratificat joi de Parlamentul ucrainean, fiind descris drept ,,istoric” pe platforma X de către ministrul Economiei, Iulia Sviridenko. Ea asigură că acest acord va permite Ucrainei să primească un nou ajutor militar.
Rada a aprobat acest acord important cu Statele Unite privind exploatarea resurselor naturale ale Ucrainei, semnat după săptămâni de negocieri tensionate. Acesta ar putea deschide, în opinia Kievului, calea către un ajutor militar american suplimentar. Documentul privește extracția a 57 de tipuri de resurse naturale, inclusiv minerale, petrol și gaze în Ucraina, țară invadată de peste trei ani.
Un număr de 338 de parlamentari au votat în favoarea acestui acord, în timp ce erau necesare doar 226 de voturi. Cu toate acestea, documentul nu oferă garanții de securitate Kievului, deși aceasta era o condiție insistentă.
,,Parlamentul ucrainean a ratificat Acordul Parteneriatului Economic istoric între Ucraina și Statele Unite”, a declarat pe X ministrul Economiei, Iulia Sviridenko. Ea a precizat:
,,Acest acord oferă posibilitatea de a beneficia de un nou ajutor militar...din partea administrației americane".
Acordul privind pământurile rare din Ucraina a fost ratificat și aprobat de legislativul ucrainean iar președintele american Donald Trump a anunțat că va discuta despre un detaliu mic mai târziu.
Administrația americană și-a manifestat intenția de a pune capăt rapid Războiului din Ucraina, în timp ce relațiile cu Rusia s-au îmbunătățit semnificativ, generând temeri cu privire la o posibilă retragere a sprijinului american crucial pentru Kiev.
Acest acord bilateral a fost semnat la sfârșitul lunii aprilie, după săptămâni de tensiuni între Kiev și Washington, tensiuni ce au culminat cu o discuție dură între președinții Donald Trump și Volodimir Zelenski la sfârșitul lui februarie.
Contrar așteptărilor inițiale ale lui Donald Trump, documentul nu prevede contabilizarea ca datorie a Ucrainei față de Statele Unite a ajutorului oferit de predecesorul său, Joe Biden.
,,Acordul nu menționează nicio datorie, ci doar noi investiții. Şi este foarte important ca aceste investiții să fie realizate în Ucraina”, a scris pe X Sviridenko.
Deși documentul nu prevede garanții de securitate, el oferă ,,o ocazie de a face presiuni asupra Rusiei, deoarece arată că Statele Unite sunt gata să-și protejeze parteneriatul și interesele.” Acestea sunt ,,vorbele Casei Albe”, subliniază ea.
Textul stipulează că noul ajutor militar american poate fi contabilizat ca o contribuție la un fond de investiții ucraineano-american. Acest fond de reconstrucție a Ucrainei, țară devastată de război de mai bine de trei ani, va fi finanțat și administrat în părți egale de ambele părți. Contribuția ucraineană va consta în 50% dintre redevențele obținute din licențele noi emise pentru exploatarea resurselor naturale, conform Kievului.









































































