01:50:03 14.12.2019
 
Stiri

Ucraina şi-a SUSPENDAT participarea la APCE după ce Rusiei i-a fost reîntors dreptul de vot, retras acum cinci ani pentru ocuparea Crimeei

Știri 25.06.2019 16:20 Vizualizări1383 Autor: Ziarul National
Ucraina şi-a SUSPENDAT participarea la APCE după ce Rusiei i-a fost reîntors dreptul de vot, retras acum cinci ani pentru ocuparea Crimeei

Ucraina a decis marți să-şi suspende participarea la lucrările Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), după ce, în aceeași zi, Rusia şi-a reluat participarea la reuniunile Adunării, după aproape cinci ani de absenţă ca urmare a conflictului din Ucraina, informează AFP.

În dimineaţa zilei de marţi, cei 18 membri ai delegaţiei ruse au luat loc în sala din Palatul Europei din Strasbourg, unde de 70 de ani organizaţia paneuropeană pentru apărarea drepturilor omului şi democraţiei îşi ţine lucrările. În exteriorul clădirii, circa 20 de persoane protestau, fluturând drapele ucrainene şi pancarte pe care se putea citi „Menţineţi sancţiunile împotriva Rusiei”.

Şeful delegaţiei ucrainene Volodimir Ariev a anunţat că Ucraina îşi va suspenda, ca protest, participarea la lucrările APCE. În deschiderea şedinţei de la Strasbourg, Ariev a subliniat în special faptul că unii dintre parlamentarii ruşi prezenţi în sală se află „pe lista neagră a Uniunii Europene”.

„Decizia delegaţiei ucrainene este de a-şi suspenda participarea la lucrările APCE, cu excepţia chestiunilor legate de suspendarea drepturilor pentru delegaţia rusă”, a mai notat Ariev într-o postare pe Facebook.

Înainte de aceasta, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat marţi „decepţionat” de decizia APCE de a autoriza revenirea unei delegaţii ruse, după cinci ani de criză instituţională cu Moscova.

„Sunt dezamăgit de decizia APCE de a aproba fără restricţie participarea delegaţiei ruse”, a afirmat Zelenski într-o postare pe pagina sa de Facebook, adăugând că a încercat să-i facă să se răzgândească pe cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron de a susţine această revenire.

În schimb, unii dintre reprezentanţii altor ţări au salutat revenirea delegaţiei ruse. Astfel, senatorul olandez socialist Tiny Kox le-a declarat colegilor ruşi că au absentat „prea mult timp” şi că aceasta „a fost o eroare”.

CITIȚI și Năstase și Bătrâncea - PRO! Consiliul Europei i-a restabilit, după cinci ani, dreptul de vot Federației Ruse în APCE. Deputatul de la Chișinău care a votat ÎMPOTRIVĂ

În noaptea de luni spre marţi parlamentarii APCE au votat, în urma a 9 ore de dezbateri furtunoase, un text de reglementare care autorizează în mod excepţional state-membre să prezinte o delegaţie în cursul anului şi exclude posibilitatea de a o priva de principalele sale drepturi de vot.

Susţinut de majoritatea celor 47 de ţări din Consiliul Europei care doresc să scoată organizaţia dintr-o lungă criză, textul îi permite Rusiei să participe miercuri la alegerea succesorului pentru actualul secretar general, norvegianul Thoborn Jagland.

Pentru a sancţiona anexarea Crimeei, APCE, care emite recomandări în materie de drepturi ale omului şi alege de asemenea judecătorii Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), a privat în 2014 delegaţia rusă de drepturile sale de vot.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.12.2019 12:34 Ziarul National Victor Chirilă // „Politica externă e...

13.12.2019 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Eu, Filimon Boghiu…”

09.12.2019 13:40 Ziarul National Victor Chirilă // Lașitate, inconsecv...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova are nevoie de mai multe aeroporturi internaționale, inclusiv la Sud și la Nord, așa cum propune președintele Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md