13:58:33 13.07.2020
 
Stiri

Ucraina a cerut convocarea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU din cauza ultimei decizii a lui Putin

Știri 25.04.2019 15:39 Vizualizări1239 Autor: Ziarul National
Ucraina a cerut convocarea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU din cauza ultimei decizii a lui Putin


Autoritățile ucrainene au cerut președintelui Consiliului de Securitate al ONU să convoace o întrunire de urgență în legătură cu decizia lui Vladimir Putin, președintele Rusiei, de simplificare a eliberării de cetățenii ruse locuitorilor din zonele controlate de forțele armate proruse din Donbas, în sud-estul Ucranei.

„Am onoarea, în conformitate cu articolul 35 din Carta ONU, de a cere o întrunire de urgență a Consiliului de Securitate cu ordinea de zi: scrisoarea Misiunii Permanente a Ucrainei”, a declarat reprezentantul misiunii ucrainene.

„Reuniunea Consiliului de Securitate al ONU a fost convocată la cererea Ucrainei și va avea loc joi, la ora 15:00, la New York”, a declarat Oleg Nikolenko, secretarul de presă al misiunii permanente a Ucrainei la ONU, potrivit „Ukrinform”.

Diplomatul ucrainean a adăugat că decizia Federației Ruse încalcă Carta ONU, Rezoluția Consiliului de Securitate 2202 (2015) privind aprobarea setului de măsuri pentru punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk, pentru care Rusia a votat, precum și acordurile propriu-zise. „Suntem recunoscători delegației Germaniei, care prezidează în prezent Consiliul de Securitate și altor parteneri ai Ucrainei pentru răspunsul prompt la cererea noastră”, a adăugat Oleg Nikolenko.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a spus despre decizia Rusiei de simplificare a procedurii de obținere a cetățeniei pentru locuitorii din Donbas drept amestec în afacerile interne ale țării și a cerut consolidarea sancțiunilor internaționale împotriva Federației Ruse. „Rusia a trecut încă o dată linia roșie și torpilează procesul de pace în Donbas”, a delarat președintele ucrainean.

El a adăugat că acțiunile autorităților ruse duc la „anexarea Donbasului ucrainean sau la crearea unei enclave rusești în Ucraina”.

„Obiectivul Rusiei este evident – sa anuleze acordurile de la Minsk, în care sunt înscrise în mod clar obligațiile sale: să oprească focul, să retragă trupele și armamentul, să elibereze ostaticii ucraineni și să retrocedeze controlul frontierei de stat a Ucrainei catre autoritatile de la Kiev”.

Șeful statului a menționat că „eliberarea ilegală de acte de identitate rusești dupa așa-numitele scenarii Osetia de Sud și Transnistria este o încercare de a justifica și legitima prezența militară a Rusiei în partea ocupată a Donbasului ucrainean”.

Echipa lui Vladimir Zelenski, care a câștigat alegerile prezidențiale din Ucraina, a criticat de asemenea acțiunile lui Vladimir Putin.

„Din păcate, acest decret nu ne apropie de soluția principală a problemei – încetarea focului. În ciuda acestui fapt, Ucraina va face tot posibilul pentru a proteja, acorda asistență adecvată și pentru a asigura drepturile cetățenilor săi care sunt forțați să rămână în teritoriile ocupate”, se arată în declaratia echipei lui Zelenski.

În declaratie se mai spune că prin decizia de a simplifica acordarea de cetățenii pentru rezidenții din teritoriile aflate în afara controlului Kievului, „Federația Rusă a recunoscut responsabilitatea sa ca stat de ocupație”.

„Ucraina se bazează, de asemenea, pe sprijinul comunității internaționale în protejarea intereselor și drepturilor și libertăților cetățenilor ucraineni din teritoriile ocupate temporar și spera la noi presiuni diplomatice și sancțiuni sporite asupra Federației Ruse”, se arata in textul citat.

Citiți continuarea materialului AICI.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Niște canalii

11.07.2020 10:46 Ziarul National Alecu Reniță // Statalitatea dodonis...

10.07.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Gațcaniada sau cum a...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md