Traian Băsescu, în topul încrederii la români. Cetățenii par să aibă multă încredere în fostul președinte
Potrivit unui sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale, în perioada 1-7 mai, Traian Băsescu, fostul președinte al României, a urcat puternic în clasamentul încrederii românilor, la fel ca și Cristian Diaconescu, colegul său de partid. De asemenea, PMP a crescut spectaculos, arată ultimele cifre. Un alt aspect important pe care îl mai arată sondajul realizat de BCS este că românii au atitudini pro NATO și SUA.
29% dintre români declară că au încredere în Traian Băsescu. Pe primul loc se află Klaus Iohannis, cu 43%, iar poziția a doua este ocupată Principesa Margareta, cu 31%. Pe o poziție faborabilă se află și Cristian Diaconescu, prim-vicepreședinte PMP, cu un raport încredere-neîncredere de 18%-61%, aflat în fața unor persoane politice de anvergură precum Călin Popescu Tăriceanu, Nicușor Dan sau Monica Anisie, ministrul Educ
Traian Băsescu și Cristian Diaconescu inspiră încredere nu doar ca lideri politici, ci și ca personalități publice. Fostul președinte al României se află pe locul 5, depășit doar de Klaus Iohannis, primarul Gabriela Firea, Dacian Cioloș și Principesa Margareta. Următorii în clasament sunt Ecaterina Andronescu, Florin Călinescu și Cristian Diaconescu, colegul său de partid.
Alegerile locale și parlamentare
La alegerile locale, potrivit sondajului realizat de Biroul de Cercetări Sociale, 32, 7% dintre respondenți intenționează să voteze cu candidatul PNL. Totodată, 25,3% vor vota cu candidatul PSD, iar 19,8% cu candidatul USR-PLUS. De asemenea, 5,9% vor opta pentru candidatul UDMR, 5,3% pentru cel al PMP, 5,2% Pro România, 1,7% ALDE, 1% Partidul Verde şi 3% vor alege candidatul altui partid. 27,8% dintre respondenţi au declarat că nu vor vota sau ca sunt nehotărâţi.
În ce priveşte alegerile parlamentare, 33% dintre respondenţi intenţionează să voteze cu PNL, 22,5% cu PSD, 22% cu USR PLUS, 6,5% cu PMP, 5,3% cu UDMR, 5,1% cu Pro România, 1,4% cu ALDE, 0,9% cu Partidul Verde, 3,4% cu alt partid. De asemenea, 25,DDDDD8% vor absenta de la alegeri sau sunt nehotărâţi în privinţa votului.
Românii au început să aibă tot mai multă încredere în PMP -confirmă cifrele obținute în perioada 1-7 mai.
O parte dintre respondenți consideră că PMP are cel mai bun proiect politic pentru România în ceea ce privește Relația cu Republica Moldova (11%), Securitatea și Serviciile Secrete (5%), Relația statului cu bisericile și cultele (5%), Promovarea valorilor culturii române (6%), Dezvoltarea Economică (5%), Educația (5%), Sănătatea (5%) și Politica Externă (5%).
Cetățenii sunt pro SUA și NATO
Respondenții și-au spus părerea inclusiv despre alte state și despre principalele organizații internaționale. Potrivit BCS, la întrebarea ”Care este opinia dumneavostră față de politica următoarelor state/organizații”, au fost obținute următoarele răspunsuri:
atitudine favorabilă față de NATO – 64%
atitudine favorabilă față de SUA – 65%
atitudine favorabilă față de UE – 70%
atitudine favorabilă față de Germania – 72%
47% împotrivă vaccinării obligatorie
Cercetarea a cuprins și o serie de tematici, precum unirea cu Republica Moldova, întreruperea de sarcină la cerere sau vaccinarea obligatorie. 47% dintre români se arată împotriva vaccinării obligatorie a populației, iar 37% împotriva sarcinii la cerere
Unirea cu Republica Moldova: 57% pentru, 24% împotrivă, 19% indiferent;
Adoptarea monedei euro: 47% pentru, 33% împotrivă, 20% indiferent;
Întreruperea de sarcină la cerere: 43% pentru, 37% împotrivă, 20% indiferent;
Interzicerea finanţării bisericilor din bani publici: 42% pentru, 41% împotrivă, 17% indiferent;
Vaccinarea obligatorie a populaţiei: 39% pentru, 47% împotrivă, 14% indiferent;
Socialism și capitalism
În ce priveşte socialismul şi social-democraţia, 35% dintre respondenţi au precizat că au o opinie mai degrabă favorabilă, 23% foarte favorabilă, 21% mai degrabă nefavorabilă, 9% total nefavorabilă, 6% indiferentă.
În ce priveşte capitalismul şi creştin democraţia, 32% dintre respondenţi au precizat că au o opinie mai degrabă favorabilă, 24% foarte favorabilă, 23% mai degrabă nefavorabilă, 7% total nefavorabilă, 6% indiferentă.
Barometrul naţional „Lumea şi valorile ei politice” a fost realizat pe un eşantion de 1.545 de persoane, reprezentativ pentru populaţia adultă a României. Un număr de 155 de interviuri au fost aplicate românilor din diaspora (10%). Eşantionul are o eroare statistică de +/-2,7%, la un interval de încredere de 95%. Interviurile s-au realizat prin telefon (75%) şi online (25%). Cercetarea a fost finanţată de Comitetul Naţional al Românilor-Americani Republicani din Statele Unite ale Americii.
Sursa: gandul.info
„Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Cum va arăta textul și buletinul de vot la REFERENDUMUL republican constituțional din 20 octombrie
Directorul Consiliului Național al Aeroporturilor din Europa, la Chișinău: „Acum este momentul să planificăm dezvoltarea pe termen lung a aeroportului” din R. Moldova. Autoritățile moldovenești, sfătuite să „reconsidere” statutul AIC
Transfugul Vasile Bolea rămâne INTERZIS la alegerile prezidențiale. Curtea de Apel Chișinău a dat VERDICTUL în privința reprezentantului „Putin Team” în R. Moldova