19:07:11 23.05.2025
Stiri

Toți greșesc! Câte luni trebuie păstrată în congelator carnea de porc, de pui și de vită, de fapt

Actualitate 21.04.2022 16:29 Vizualizări5574
Toți greșesc! Câte luni trebuie păstrată în congelator carnea de porc, de pui și de vită, de fapt

Știm cu toții cât timp trebuie să ținem alimentele și carnea în frigider, dar ne-am gândit vreodată și la cele din congelator? Cât timp putem ține, de exemplu, carnea de porc în cel mai răcoros „sertar” al combinei noastre frigorifice? Mulți cetățeni greșesc atunci când ignoră acest aspect.

De exemplu, carnea ar trebui congelată maxim 3 luni și pâinea poate rezista între 3-6 luni, scrie goodhousekeeping.com. Cher Loh, Curatorul-șef al Școlii de Bucătari Good Housekeeping’s, a creat un ghid de congelare a alimentelor în condiții optime.

Carnea

Carnea se păstrează 3 luni în congelator. Astfel, vita și porcul „durează” 3 luni, în timp ce mielul se congelează doar 2 luni.

Șunca se ține 2 luni, carnea la cutie, 3 luni, jambonul, 2 luni, puiul/curcanul, 3 luni, rața și gâsca, 3 luni, iepurele, 3 luni.

Peștele se congelează timp de 6 luni, iar fructele, în funcție de forma lor (congelate, piure, suc de fructe), între 6-12 luni.

Legumele rezistă cel mai mult congelate, undeva la 12 luni. Roșiile și piureurile de legume se congelează 6 luni.

Mâncarea preparată rezistă în congelator după cum urmează: supele și sosurile: 3 luni, prăjiturile: 3-6 luni, pâinea: 3-6 luni, aluatul de pâine: 1 lună, iar produsele de patiserie: 3 luni.

În cazul lactatelor, acestea se congelează, preferabil, 12 luni, dacă vorbim despre unt sărat, 6 luni, untul nesărat, 6-12 luni, înghețata.

Cum putem asigura o congelare eficientă

– Asigurați-vă că frigiderul răcește și congelează corespunzător. Temperatura optimă este de minus 18 grade.

– Congelatoarele funcționează mai eficient când sunt pline, dar evitați să le supraîncărcați, deoarece aerul trebuie să circule cum trebuie și să mențină o temperatură constantă.

– Nu puneți în congelatoare alimente calde și, când congelați în cantități mari, folosiți funcția de congelare rapidă fast freeze.

– Puneți alimentele în pungi de vidat, pentru a păstra aroma fiecăruia din ele.

– Folosiți containere separatoare pentru a depozita alimentele congelate.

– Când congelați lichide, lăsați spațiu între ele, pentru a se extinde, altfel vor umple tot congelatorul.

– Separați alimentele care s-ar putea lipi între ele, folosind hârtie de copt, folie alimentară etc.

– Etichetați fiecare pungă, astfel încât să știți conținutul, data și numărul de porții.

Regulile de aur ale decongelării

– Nu recongelați alimentele!

– Decongelarea în cuptorul cu microunde trebuie să se facă acoperit, pentru a evita contaminarea.

– Asigurați-vă că mâncarea este complet decongelată, înainte să o gătiți.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte