22:26:11 01.03.2024
Stiri

Tokayev a trimis Rusia pe urmele navei Moskva

Actualitate 12.11.2023 10:14 Vizualizări1808 Autor: Ziarul National
Tokayev a trimis Rusia pe urmele navei Moskva


Trustia, elegii politikoase

Ieri am discutat despre momentul jenant prin care a trecut Putin cu delegația sa la summitul din Kazahstan. În loc să vorbească în limba rusă a comunicării interetnice, cum se vorbește de obicei la summiturile fostelor republici surori sovietice, președintele kazah Kassym-Jomart Kemelelevovici Tokayev și-a început discursul în limba kazahă, spre bucuria anglo-saxonilor de pretutindeni, scrie Telegraph.

Ce nerușinare! Să-i vorbești fratelui mai mare în altă limbă decât în cea în care a vorbit Lenin! O undă de șoc a paralizat fețele membrilor delegației ruse, de parcă văzuseră fantoma lui Zelenski sau – horribile dictu – a lui Bandera, ca mai apoi să caute cu înfrigurare căștile și să le bage cu mâinile tremurânde în urechi, ca să audă traducerea. Kazahii, pe care poporul rus binefăcător, altruist, generos, i-a purtat în cârcă de la feudalism direct la socialismul dezvoltat și comunism, evitând capitalismul sălbatic, le-a dat cultură, alfabet chirilic, ca să nu se chinuie cu cel arab sau latin, le-a desțelenit teritoriul, le-a construit cosmodrom etcetera, iar, în loc de mulțumire veșnică, s-au pomenit, eufemistic vorbind, scuipat în sufletul lui larg cât Siberia, Oceanul Înghețat de Nord și Răsăritul Depărtat luați împreună.

Mai mult, Kazahstanul nu a existat ca stat, îi datorează Rusiei nu numai statalitatea, ci și o bună parte de teritoriu, pe care l-a primit-o cadou de la ruși (toate teritoriile eurasiatice, de la Atlantic la Pacific, de la Nordul Înghețat până la Sudul luxuriant, aparțin rușilor), iar acum se pretinde suveran și independent, egalul Rusiei Mărețe! Mai ales în contextul spețoperației militare din Ucraina. Gestul lui Tokayev de a le vorbi rușilor în limba kazahă e un mesaj sfidător pentru Putin. În limba rusă acesta sună cam așa: Rusie, mergi pe urmele navei Moskva!

De ciudă, Maria Zaharova s-a îmbătat (au spus-o comentatorii politici ruși), a ieșit în fața jurnaliștilor și le-a vorbit despre hărțuirea și persecutarea adepților lumii ruse la „Orghiev” și „Bel-țî”. Unde dai și unde crapă! Ori de câte ori ucraineni sau kazahii îi supără pe ruși, Maria Zaharova se răzbună pe moldoveni.

Acum stau și mă gândesc la traducerea imnului „Limba noastră” în limba rusă. Ce ar însemna asta? În timp ce kazahii îi învață pe ruși limba kazahă, stataliștii și naționaliștii noștri civici nu îndrăznesc să-i învețe pe elevii plătiți de stat nici măcar imnul de stat în limba de stat?! Sau a fost tradus pentru fiii lui Dodon, trimiși la studii într-un oraș de gubernie din Rusia? Apropos, nu sunt progeniturile ex-pșâdintelui patriotic de nivelul universităților din Moscova?

Al vostru paideist, Ion Buraga


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Spețoperația hibridă...

26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md