16:02:02 29.03.2024
Stiri

Toate privirile spre New York: Peste 90 de lideri ai lumii, inclusiv Donald Trump, Emmanuel Macron și Klaus Iohannis, participă la lucrările Adunării Generale a ONU

Știri 24.09.2019 18:01 Vizualizări1219 Autor: Ziarul National
Toate privirile spre New York: Peste 90 de lideri ai lumii, inclusiv Donald Trump, Emmanuel Macron și Klaus Iohannis, participă la lucrările Adunării Generale a ONU


Cea de-a 74-a Adunare Generală a Organizației Națiunilor Unite, care a debutat săptămâna trecută și se va derula până în septembrie 2020, își deschide ușile pentru segmentul la nivel înalt – participarea șefilor de stat, de guvern, a miniștrilor de externe și a liderilor organizațiilor internaționale -, în care liderii lumii vor naviga printre cele mai intense subiecte care influențează conduita de pe scena globală. La nivel politic bilateral și multilateral, teme urgente precum Iranul, schimbările climatice, viitorul multilateralismului ca mod de gestionare a relațiilor internaționale sau Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă 2030 vor defini interacțiunile și rezultatele dintre cei peste 90 de lideri mondiali prezenți la New York în următoarea săptămână.

Segmentul dezbaterii generale la nivel înalt este cel mai important eveniment anual de diplomaţie multilaterală.

Descrisă de The Guardian drept ”parlamentul lumii”, Adunarea Generală a ONU se va concentra anul acesta pe “Stimularea eforturilor multilaterale pentru eradicarea sărăciei, educaţia calitativă, acţiune climatică şi incluziune”, tema principală a sesiunii cu numărul 74. Președintele Adunării Generale a Națiunilor Unite din acest an este Tijjani Muhammad-Bande, fost reprezentant permanent al Nigeriei la ONU.

În acest an, pe lângă dezbaterea generală, liderii mondiali vor participa şi la mai multe întâlniri şi reuniuni la nivel înalt vizând stimularea acţiunilor privind schimbările climatice şi în favoarea dezvoltării durabile, pentru a asigura tuturor o viaţă sănătoasă, liniştită şi prosperă, informează ONU pe site-ul său.

Evenimentele majore din marja Adunării Generale sunt:

  • Summitul pentru acțiune climatică;
  • Reuniune la nivel înalt privind acoperirea universală a sănătăţii;
  • Summitul dedicat Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă;
  • Dialogul la nivel înalt privind finanţarea pentru dezvoltare;
  • Reuniunea la nivel înalt pentru comemorarea și promovarea Zilei Internaționale pentru eliminarea completă a armelor nucleare;
  • Evaluarea de etapă la nivel înalt privind implementarea Orientărilor Samoa pentru micile state insulare în curs de dezvoltare.

Secretarul general al ONU către liderii lumii: Nu veniți la Summitul privind clima dacă nu aveți planul concrete

De departe, Summitul dedicat acțiunilor climatice este considerat cel mai important eveniment de mai mulți lideri.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, le-a spus liderilor țărilor să nu vină luni pe podium fără ”planuri concrete și transformatoare” de a opri creșterea temperaturilor globale, de a atinge neutralitatea carbonului și de a reduce emisiile de carbon cu 45%.

”Din fericire, avem Acordul de la Paris – un cadru politic vizibil, viabil și orientat spre viitor, care stabilește exact ce trebuie făcut pentru a stopa schimbările climatice și a inversa impactul acestora. Însă acordul în sine nu are sens, fără acțiuni ambițioase”, transmite secretarul general al ONU.

Donald Trump și Emmanuel Macron, la a treia prezență consecutivă. Boris Johnson, în premieră la ONU. Vladimir Putin, din nou, marele absent

În perioada 23-30 septembrie, la New York, peste 90 de șefi de stat sau de guvern vor lua cuvântul în plenul forului onusian, unica tribună politică a lumii, scrie CNN, între care președintele SUA, Donald Trump, președintele Franței, Emmanuel Macron, președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, președintele Poloniei, Andrzej Duda, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, sau prim-ministrul Noii Zeelande, Jacinda Ardern.

CNN notează că, atât Macron, cât și Trump, aflați la a treia lor participare la Adunarea Generală a ONU, se vor afla într-un vizibil contrast: președintele francez va înfățișa la New York un rol de mediator global, în timp ce administrația Trump face pași de dezangajare a Statelor Unite în raport cu importanța forumurilor și instituțiilor internaționale.

În ce-l privește pe Boris Johnson, premierul Marii Britanii merge ”optimism moderat” la New York, unde are programate mai multe întâlniri cu lideri europeni în contextul complicațiilor privind Brexit. Johnson urmează să se întâlnească cu președintele Consiliului European Donald Tusk, după care va avea o întâlnire trilaterală alături de cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron. Prim-ministrul britanic va participa și la o întâlnire tete-a-tete cu premierul irlandez Leo Varadkar, urmată de o întrevedere cu omlogul olandez, Mark Rutte.

Din partea Uniunii Europene vor fi prezenți, pentru ultima oară în această în calitate, președintele Consiliului European Donald Tusk și Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate Federica Mogherini. Trio-ul reprezentării europene va fi completat de Frans Timmermans, prim-vicepreședinte în Comisia Juncker și viitor vicepreședinte executiv pentru Pactul Verde Europene în Comisia von der Leyen.

Prezentă la ONU va fi și Angela Merkel, cancelarul Germaniei, însă aceasta va participa doar la Summitul pentru Acțiune Climatică. Spre deosebire de Merkel, notează CNN, Trump nu va fi prezent la Summitul privind clima, în ceea ce reprezintă încă o dată a dezinteresului său pentru această temă, liderul american urmând să găzduiască o sesiune referitoare la persecuția religioasă.

O participare delicată este reprezentată de prezența lui Hassan Rouhani, președintele Iranului. Secondat de ministrul de externe, Mohammad Javad Zarif, Rouhani va prezenta poziția și politica Teherenului privind situația din Golf, tensionată în ultimii ani pe fondul coliziunilor între puterea iraniană și administrația Trump și cu un nou episod delicat în care Iranul este acuzat de Statele Unite că a orchestrat un atac cu drone împotriva instalațiilor petroliere ale Arabiei Saudite.

Între marii absenți se numără președintele Rusiei, Vladimir Putin, prezent ultima dată la ONU în anul 2015, dar și prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, sau prințul saudit, Mohammad bin Salman.

Citiți continuarea articolului AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md