Parteneriat internațional pentru modernizarea infrastructurii de apă și canalizare în Cahul: Investiții de peste 54 de milioane de euro


Viceprim-ministrul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, împreună cu ambasadoarea Germaniei la Chișinău, Margret Uebber, și reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene și ai Băncii Germane de Dezvoltare KfW, au inspectat șantierul pentru stația de epurare a apelor uzate din Cahul, precum și sectoarele orașului unde noua rețea de canalizare este deja funcțională.
Proiectul de alimentare cu apă și canalizare din Cahul, cofinanțat de Germania cu 41,5 milioane de euro și de Uniunea Europeană cu 12,9 milioane de euro, reprezintă acum una dintre cele mai mari investiții în sectorul de apă din Republica Moldova.
Noua stație de epurare, planificată să fie finalizată în acest an, va juca un rol crucial în sănătatea publică, protecția mediului și calitatea vieții pentru aproximativ 40 000 de cetățeni.
„Investițiile la Cahul vizează îmbunătățirea vieții zilnice a oamenilor. Am construit și continuăm să construim un sistem modern de canalizare care va deservi municipiul Cahul pentru generații. Totuși, succesul depinde de fiecare gospodărie să se conecteze. Această acțiune este nu doar despre igienă și confort, ci și un act de responsabilitate și solidaritate”, a spus Vladimir Bolea.
Pentru a motiva locuitorii să se conecteze la noua rețea, Primăria Cahul a organizat o tombolă care a oferit certificate acoperind integral costurile de conectare pentru trei gospodării.
„Suntem încântați să vedem cum sprijinul din partea Guvernului Germaniei și al Uniunii Europene ajută la modernizarea infrastructurii de apă în Cahul. Această contribuție de 41,5 milioane de euro spre accesul la apă curată și servicii moderne sprijină comunitatea și protejează mediul”, a arătat Ambasadoarea Margret Uebber.
„Sprijinul UE pentru Cahul depășește investițiile în infrastructură și se concentrează pe sănătate, siguranță și demnitate. Fiecare gospodărie conectată la apă și canalizare modernă reprezintă un pas spre o viață mai bună”, a adăugat Magdalena Müller-Uri, șefa Secției Cooperare din cadrul Delegației UE.
„Acest proiect vizează nu doar infrastructura, ci și creșterea calității vieții locuitorilor din Cahul și din vecinătate. Mulțumim donatorilor și Ministerului pentru sprijinul lor constant”, și-a exprimat recunoștința primarul de Cahul, Nicolae Dandiș.
Lucrările la stația de epurare a apelor uzate din Cahul sunt finalizate în proporție de 70%, iar următoarea fază va include construcția rețelelor de apă și canalizare în satele Crihana și Cotihana.








































































