Tiraspolul vrea COMPROMIS de la Chișinău pentru a relua negocierile privind soluționarea conflictului transnistrean


Reluarea negocierilor pentru soluționarea conflictului din Transnistria, în formatul de 5+2 (Chișinău, Tiraspol, OSCE, Rusia, Ucraina plus UE și SUA), depinde de disponibilitatea pe care o are Chișinăul pentru un compromis, a declarat vineri așa-zisul ministru de externe al regiunii separatiste, Vitali Ignatiev.
„Reluarea dialogului complex depinde de disponibilitatea părții moldovenești de a rezolva problemele practice, la toate nivelurile, și de a merge în direcția găsirii unui compromis”, a afirmat Ignatiev, citat de agențiile TASS și Agerpres.
El a acuzat Chișinăul că „nu a manifestat până acum disponibilitate de a se ajunge la un acord și că a sabotat mecanismul de negocieri”.
Ignatiev a amintit că emisarul special al OSCE pentru reglementarea transnistreană, Cord Meier-Klodt, a efectuat recent o vizită la Tiraspol, precizând totodată că problema reluării negocierilor a fost discutată și cu reprezentantul rus pentru reglementarea transnistreană, Serghei Gubarev.
Formatul de 5+2, la care Chișinăul și Tiraspolul participă cu drepturi egale ca părți implicate în conflict, Rusia, Ucraina și OSCE — ca mediatori și SUA și UE — ca observatori, a fost instituit la sfârșitul anului 2005, dar la câteva luni discuțiile au fost blocate. Ele au fost reluate la sfârșitul anului 2011, dar din iunie 2014 nu a mai avut loc nicio rundă de discuții, Tiraspolul invocând diverse motive pentru a nu participa la negocieri.
Președinția germană a OSCE, prin reprezentantul său special pentru reglementarea transnistreană Cord Meier-Klodt, care a efectuat la începutul acestei săptămâni vizite la Chișinău și Tiraspol, își exprima speranța că procesul de negocieri va fi reluat în acest an.













































































