Tinerii romi din R. Moldova, ajutați să devină studenți


Sute de tineri romi din R. Moldova, Rusia și Ucraina au acces la educația universitară, datorită programului de Burse Universitare în Drept și Științe Umaniste al Fondului pentru Educația Romilor. Unii dintre beneficiarii acestor burse participă, în perioada 9-10 iulie curent, la conferința „Cultura, identitatea și participarea civică romă”.
„Activăm în 16 țări și avem drept scop ameliorarea situației privind incluziunea populației de etnie romă din aceste țări. Activăm și în R. Moldova cu un program de burse destinat studenților romi, care își propun să facă studii universitare, dar nu au posibilitatea”, menționează Stela Garaz, ofițer pe studii și politici al Fondului pentru Educația Romilor.
La conferință participă beneficiarii programului de burse, care discută despre dezvoltarea profesională și mobilizarea civică a tinerilor de etnie romă.
Ei se întâlnesc o dată pe an la această conferință pentru a-și împărtăși experiențele și a dezvolta noi colaborări.
„Încă nu finalizasem liceul, când am început să completez aplicația pentru bursă. Iar aceasta mi-a fost un suport financiar pe parcursul celor patru ani de studii, mai ales că am făcut naveta din satul Sireți, raionul Strășeni”, spune Grigore Zapescu, student în ultimul an la Facultatea de Drept a USPEE „Constantin Stere” din Chișinău.
Pe parcursul anilor de studii, tânărul a implementat și câteva proiecte în satele din raionul Călărași. El a construit o fântână pentru a asigura accesul la apă potabilă pentru comunitatea romă și a creat un teren de joacă pentru copii.
În continuare, studentul vrea să facă masteratul și stagierea în avocatură, „dar voi încerca să implementez alte proiecte pentru a dezvolta comunitatea de romi”, specifică Grigore Zapescu.
Mulți dintre studenții beneficiari ai programului provin din medii nefavorabile și sunt prima generație din familiile lor cu studii de nivel postșcolar. Ei și-au realizat visul, chiar dacă deseori au avut de suferit din cauza discriminării.
„Am simțit asta pe propria piele atunci când am vrut să închiriez o cameră în Chișinău, dar am fost refuzată pentru că sunt de etnie romă”, spune Natalia Duminică, o altă beneficiară.
Programul de burse este pentru studenții romi din R. Moldova, Rusia și Ucraina. Până în prezent, au beneficiat de suport academic aproape 500 de studenți, dintre care 131 din R. Moldova.
De asemenea, trei grupuri de studenți romi au beneficiat de granturi pentru dezvoltare comunitară în valoare de până la 2 500 de euro per grant.









































































