Tinerii din R. Moldova, îndemnați să-și asume identitatea românească: „Republica Moldova este al doilea stat românesc – avem o istorie comună, vorbim aceeași limbă și avem legături culturale comune cu România”
Generațiile tinere trebuie să-și asume identitatea românească, iar necesitatea asumării identității este mai accentuată în contextul în care societatea este supusă zilnic efectelor unui război hibrid, care au drept scop deznaționalizarea și influențarea deciziilor politice. Prin asumarea identității românești, cetățenii pot deveni mai rezistenți, sunt convinși reprezentanților Ligii Studenților din Basarabia și ai asociației obștești „Ideea Națională”, care au anunțat pentru ziua de 24 mai un „Marș Identitar”, pentru a marca Zilele Românilor de Pretutindeni la Chișinău.
„Asumarea identității românești este mijlocul prin care noi ne putem asuma un trecut - trecutul milenar al civilizației românești, odată cu începuturile sale în rezultatul coeziunii poporului dac și a poporului latin”, a declarat într-o conferință de presă la IPN Petru Ciobanu, președintele asociației „Ideea Națională”.
Potrivit tânărului, identitatea unui individ se pierde în timp, iar pentru a rezista, acesta are nevoie de un ideal comun împărtășit de toată lumea.
„Importanța asumării identității românești în rândul tinerilor vine în contextul celor spuse, dar mai ales pentru că tinerii reprezintă viitorul acestei țări. Ce ideal le vom lăsa noi generațiilor viitoare, dacă noi, cei de acum, nu ne vom asuma acum cât nu este prea târziu, identitatea noastră românească? Tinerii reprezintă acea categorie a societății, suficient de activă, ce prin activitățile lor, pot reprezenta principala falie a acestui ideal”, a spus Petru Ciobanu, citat de IPN.
Silviu Popa, membru al Ligii Studenților din Basarabia, consideră că evenimentele dedicate Zilelor Românilor de Pretutindeni contribuie la întărirea relațiilor moldo-române, la menținerea și dezvoltarea unui spațiu cultural, lingvistic și civilizațional comun.
CITIȚI și „Marș Identitar” la Chișinău, cu ocazia Zilelor Românilor de Pretutindeni: „Îi invităm pe toți cei care dețin cămașă națională sau ie să se alăture evenimentului, purtând cu mândrie simbolurile noastre românești”
„De fapt, obiceiurile noastre sunt foarte frumoase și tradițiile noastre, neîntâlnite în alte țări din lume, ne fac un popor special. Evenimentul care este celebrat anual atât de administrațiile publice, cât și de organizațiile care simt românești oferă ocazia de a întări legăturile și de a consolida comunitatea românească la nivel global. Ziua Românilor de Pretutindeni este cu atât mai importantă, cu cât Republica Moldova este al doilea stat românesc – avem o istorie comună, vorbim aceeași limbă și avem legături culturale comune cu România. De fapt, avem un viitor comun”, a mai spus Silviu Popa.
„Marșul Identitar” este planificat pentru ora 14.00 și va începe la intersecția bulevardului Grigore Vieru cu strada Romană. Organizatorii spun că pe parcursul evenimentului vor transmite un puternic mesaj-campanie, afirmându-și angajamentul față de direcția pro-Vest și promovând votul „da” pentru integrarea europeană la referendumul din toamnă.
„Marșul este un semn al determinării noastre de a ne afirma identitatea românească și de a promova valorile și tradițiile noastre comune. Astfel vă îndemn pe toți românii de pretutindeni să fim împreună pe 24 mai să sărbătorim și să cinstim portul popular, valorile românești și tradițiile noastre care sunt pe cât de deosebite, pe atât de frumoase. Vă așteptăm cu mare drag!”, a declarat, la rândul său, președinta Ligii Studenților din Basarabia, Nicoleta Gherman.
Menționăm că Zilele Românilor de Pretutindeni vor fi sărbătorite și la București, în perioada 24 - 26 mai curent.
Șeful NATO: Posibilitatea doborârii dronelor care ameninţă Republica Moldova este mai degrabă o chestiune de reglat bilateral, între Bucureşti şi Chişinău
Organizațiile de tineret din R. Moldova pot beneficia de granturi de până la 600 de mii de lei: Programul pentru anul 2025, lansat de MEC
„Săptămâni dificile” din cauza riscurilor asociate aprovizionării cu gaze naturale a regiunii transnistrene, iar Chișinăul caută soluții. Radu Marian: „Asta NU înseamnă că noi trebuie să le plătim tarifele... Să vedem cine va plăti pentru gaze”