Tineri aspiranți în jurnalismul de mediu descoperă secretele parcurilor eoliene la Chiperceni, alături de oficiali și experți în energie regenerabilă


Carolina Novac, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, a vizitat un parc eolian din Chiperceni, raionul Orhei, pe 24 iulie 2025. Ea a discutat împreună cu proprietarii și președintele Asociației Producătorilor de Energie Electrică Eoliană și Fotovoltaică, Eugen Gârlea, despre funcționarea unui parc eolian și despre dezvoltarea capacităților de energie regenerabilă din ultimii ani. La întâlnire au participat și jurnaliști, împreună cu 45 de tineri aspiranți la statutul de jurnaliști de mediu. Aceștia sunt studenți la diverse discipline cum ar fi jurnalism, ecologie și pedagogie și participă la o tabără de vară organizată în parteneriat cu Asociația Jurnaliștilor de Mediu, parte a unui proiect finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova. Această școală de vară își propune să formeze o nouă generație de jurnaliști capabili să transmită informații corecte și echilibrate despre problemele de mediu.
Participanții au avut șansa să exploreze două turbine eoliene, una cu o capacitate de 2 MW și alta de 1,8 MW. Ei au învățat detalii despre funcționarea unei turbine eoliene și despre cum energia vântului devine electricitate. Prima turbină a fost pusă în funcțiune în 2021, printr-un proiect de un an, cu o investiție de 600.000 de euro.
„Turbina a fost adusă din Germania, un proces care a durat aproape un an. Am ales tehnologii europene, de înaltă calitate, pentru a asigura o producție eficientă și fiabilă. Considerăm că Moldova are un potențial real în energia regenerabilă,” a spus proprietarul parcului eolian.
Energia generată este vândută pe piața liberă, iar operatorul este parte a grupului de agregare „ML ENERGY-GROUP” SRL, creat de un consorțiu de producători autohtoni de energie regenerabilă. Grupul își propune să faciliteze vânzarea energiei la prețuri competitive către Energocom și alți furnizori, precum și să încurajeze instalarea de noi capacități printr-un model colaborativ.
„Moldova dispune acum de aproximativ 190 MW capacitate din surse eoliene, fapt ce atestă evoluția rapidă a sectorului regenerabil. Am organizat prima licitație competitivă pentru capacități mari de producție, din care au fost deja alocați 105 MW. Curând vom aproba, prin Hotărâre de Guvern, proiectele câștigătoare,” a precizat Carolina Novac.
Secretara de stat a menționat că o nouă licitație va fi lansată în toamna acestui an pentru instalarea de parcuri eoliene și baterii de stocare de energie, cu o capacitate totală de 173 MW și respectiv 22 MW.
„Moldova are toate condițiile pentru a-și întări independența energetică prin folosirea resurselor proprii. Sursele regenerabile nu sunt doar sustenabile, ci și competitive din punct de vedere economic – în cadrul recentei licitații, prețul mediu pentru energia eoliană a fost de 67 euro/MWh, iar pentru energia solara, chiar și mai redus,” a adăugat Novac.








































































