04:31:22 02.07.2022
Stiri

TESTUL la care PICĂ 9 din 10 români! Câți ANI a domnit Ștefan cel Mare?

Actualitate 24.06.2022 07:28 Vizualizări2037 Autor: Ziarul National
TESTUL la care PICĂ 9 din 10 români! Câți ANI a domnit Ștefan cel Mare?


Ștefan al III-lea, supranumit Ștefan cel Mare sau Ștefan cel Mare și Sfânt după canonizarea sa de către Biserica Ortodoxă Română, a fost domnul Moldovei între anii 1457 și 1504.

Fiul lui Bogdan al II-lea, Ștefan cel Mare s-a născut în 1438/1439 la Borzești și a murit la 2 iulie 1504 în Suceava. S-a impus la domnia Moldovei după ce l-a înfrânt pe ucigașul tatălui său, Petru Aron.

Astfel, Ștefan cel Mare a domnit timp de 47 de ani, aceasta fiind cea mai lungă domnie din epoca medievală a Țărilor Române.

Ștefan cel Mare avea să ajungă o personalitate marcantă în istoria țării noastre, mai ales datorită modului de organizare și a politicii abordate. Una dintre primele măsuri implementate de domnitor a fost consolidarea apărării țării, astfel că a creat o armată bazată pe clasa socială dominantă a vremurilor. Tocmai de aceea, la luptă au fost chemați bărbații apți de luptă, în special țăranii, astfel ajungându-se la aproximativ 30.000 de ostași. În cele din urmă a fost creată o „oaste de țară”, alcătuită din 40 – 60.000 de oșteni, care avea să lupte pentru eliberarea Moldovei de sub tutela marilor puteri vecine.

Obiectivul politicii externe era emanciparea Moldovei. Tocmai de aceea, Ștefan cel Mare a intrat în conflict cu Matei Corvin, regele Ungariei, cu domnul Țării Românești care era supus Porții, Radu cel Frumos, dar și cu Imperiul Otoman condus de sultanul Mohamed al II-lea.

Ștefan cel Mare s-a impus, de asemenea, prin consolidarea militară a cetăților de la graniță. Astfel, domnul Moldovei a creat un sistem de fortificații care cuprindea structuri precum Cetatea Soroca, Cetatea Tighina și Cetatea Albă la râul Nistru, Cetatea Neamțului la nord, dar și Cetatea Romanului de pe râul Siret.

În această strategie a fost inclusă și reconstituirea domeniului domnesc, astfel fiind cumpărate sate întregi. Concesii de pământ au fost acordate doar Bisericii și micii boierimi, ambele grupuri sociale susținându-l pe Ștefan cel Mare de-a lungul domniei sale.

După o domnie spectaculoasă și influentă, ultimii ani au fost marcați de pace. Ștefan cel Mare a murit în data de 2 iulie 1504, fiind înmormântat Mănăstirea Putna, una dintre cele mai importante ctitoriri ale sale.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.07.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre sancțiuni

27.06.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Noua Românie mare” ...

24.06.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // În epicentrul bătăli...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md