13:23:12 29.11.2022
Stiri

„Termoelectrica” va renunța la turbinele pe care „le poate repara doar Federația Rusă”? Anunțul de pe pagina MIDR

Actualitate 25.11.2022 14:41 Vizualizări1283 Autor: Ziarul National
„Termoelectrica” va renunța la turbinele pe care „le poate repara doar Federația Rusă”? Anunțul de pe pagina MIDR


SA „Termoelectrica” ar putea utiliza instalații noi de înaltă eficiență de producere a energiei termice și electrice, după ce recent a ieșit din funcțiune o turbină reparată de o firmă rusească, iar compania de la Chișinău nu mai poate produce energie electrică pe bază de păcură, combustibil mai ieftin decât gazele naturale.

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării regionale (MIDR) a publicat pe pagina sa oficială un anunț privind elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru construirea unei centrale noi de cogenerare, care să înlocuiască instalațiile existente la SA „Termoelectrica”.

CITIȚI și „Termoelectrica” oferă primele DETALII despre AVARIA produsă la blocul energetic nr. 3, sursa I, care a fost ținută în SECRET

„În cadrul celui de-al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (PIESACET-2), finanțat de Banca Mondială, a fost publicată solicitarea de expresii de interes (prima etapă de selectare a unei companii de consultanță) pentru servicii de consultanță în vederea elaborării Studiului de fezabilitate pentru instalații noi de înaltă eficiență de producere a energiei termice și electrice pentru „Termoelectrica” S.A. Elaborarea studiului de fezabilitate reprezintă următorul pas pentru pregătirea unor investiții importante de modernizare a infrastructurii energetice a republicii – construirea unei centrale noi moderne de cogenerare de înaltă eficiență, care să devină principala sursă de producere a energiei termice pentru mun. Chișinău și o importantă sursă de producere a energiei electrice în sistemul energetic național”, cităm din anunț.

Aceeași sursă detaliază că, în cadrul Studiului, urmează să fie examinate diferite tehnologii moderne, soluții de combustibili, tehnologii complementare, vor fi elaborate modele energetice, tehnice, economice și financiare pentru a fi identificată soluția optimă și strategia de investiții, propuse spre implementare.

CITIȚI și Igor Munteanu, liderul CUB: Turbina de la „Termoelectrica” a fost echipată în Transnistria până a fi instalată la Chișinău. „Probabilitatea ca acesta este un SABOTAJ intenționat este de 99%”

Construirea unei noi centrale de cogenerare de înaltă eficiență va juca un rol important în asigurarea securității energetice a R. Moldova și dezvoltarea sistemului energetic național. În același timp, va contribui la dezvoltarea sistemului de termoficare din mun. Chișinău și asigurarea eficientă și fiabilă cu energie termică a consumatorilor.

Menționăm că reparația turbinei și generatorului nr. 3 Termoelectrica de la „Termoelectrica” a iscat un adevărat scandal, după ce rezultatele licitației inițiale au fost anulate și s-a negociat direct cu reprezentanții unei companii rusești, incluse pe lista sancțiunilor internaționale. Atunci, responsabilii de acest domeniu declarau că instalația este de tip sovietic și putea fi reparată doar de agenți economici din Federația Rusă. La câteva săptămâni după instalare, această turbină a cedat pe 10 noiembrie curent și nu este funcțională nici acum.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2022 11:33 Cazimir Țino Cazimir Țino: Riscurile și erorile Ch...

28.11.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // E la nave va...

25.11.2022 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia teroristă și a...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Dacă telefonul meu ar putea vorbi, ce ar spune?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md