13:08:21 29.11.2022
Stiri

Igor Munteanu, liderul CUB: Turbina de la „Termoelectrica” a fost echipată în Transnistria până a fi instalată la Chișinău. „Probabilitatea ca acesta este un SABOTAJ intenționat este de 99%”

Actualitate 25.11.2022 14:03 Vizualizări1722 Autor: Ziarul National
Igor Munteanu, liderul CUB: Turbina de la „Termoelectrica” a fost echipată în Transnistria până a fi instalată la Chișinău. „Probabilitatea ca acesta este un SABOTAJ intenționat este de 99%”


Incidentul de la SA „Termoelectrica”, unde a cedat turbina și generatorul nr. 3, la scurt timp după ce au fost reparate de „Horus” SRL, este un act de „sabotaj”, acuză Igor Munteanu, liderul partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB).

„Un an de zile s-a negociat cine s-o instaleze (turbina – n.r.). Au fost achiziții publice, rezultatele au fost aruncate la coș, s-a mers la achiziții directe cu o companie off-shore, subsidiară a „Silovîie mașinî”, Mordașov din Federația Rusă, în pofida faptului că această companie era inclusă pe lista de sancțiuni internaționale, ca până la urmă funcționarea acestei turbine să dureze câteva zile, după care s-a blocat. Drept urmare, noi suntem dependenți în continuare de alte surse de energie electrică, nu de cele tradiționale”, a declarat astăzi Igor Munteanu la București, după prezentarea rezultatelor Barometrului socio-politic al R. Moldova, ediția a III-a.

În lipsa turbinei și generatorului nr. 3 funcționale, „Termoelectrica” SA, care asigură până la 20% din energia electrică consumată în Republica Moldova, nu o mai poate produce. Prin urmare, nu avem ce face nici cu păcura pe care am importat-o pentru a înlocui gazele la producerea energiei electrice, care s-au scumpit de șapte ori în ultimul an.

„Incidentul de la „Termoelectrica” înseamnă sabotaj, pentru că această turbină a fost echipată în Transnistria. Deci, probabilitatea că acesta este un sabotaj intenționat este de 99%. S-a încălcat procedura de achiziții publice, s-a mers pe achiziții directe sub responsabilitatea unui ministru (Andrei Spînu - n.r.). Acum, toată lumea și face concluzii de ce s-a întâmplat acest lucru”, a punctat fostul Ambasador al R. Moldova în SUA.

Igor Munteanu a adăugat că infrastructura energetică a R. Moldova este în continuare extrem de vulnerabilă, iar impactul războiului asupra R. Moldova este „devastator”.

„În continuare, butonul pe care apasă regimul separatist de la Tiraspol poate deconecta sistemul de energie electrică pentru cetățenii R. Moldova. Rețeaua de gaze naturale este în continuare sub controlul „Moldovagaz”, subsidiara „Gazprom”-ului, iar alternativele pe care noi le-am definit ca fiind vitale, cum ar fi gazoductul Iași – Chișinău, încă nu sunt utilizate. (…) Infrastructura critică nu este scoasă complet de sub controlul Federației Ruse și acest lucru poate crea oricând blocaje sau incidente”, a explicat liderul CUB.

Igor Munteanu crede că, pentru a ajunge să negocieze cât mai repede aderarea la UE, R. Moldova are nevoie de crearea unor spații integrate cu România, inclusiv la nivel de infrastructură, energie sau educație, pentru atragerea de fonduri europene și a transforma republica, astfel încât să facă față exigențelor de aderare la UE.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2022 11:33 Cazimir Țino Cazimir Țino: Riscurile și erorile Ch...

28.11.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // E la nave va...

25.11.2022 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia teroristă și a...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Dacă telefonul meu ar putea vorbi, ce ar spune?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md