14:51:24 08.05.2024
Stiri

Temperatura optimă în dormitor pentru un somn odihnitor: recomandări și trucuri

Actualitate 15.01.2024 07:31 Vizualizări1498 Autor: Ziarul National
Temperatura optimă în dormitor pentru un somn odihnitor: recomandări și trucuri


Temperatura interioară din camera de dormit e foarte importantă pentru somnul tău. Un grad în plus sau în minus poate duce la disconfort și la un somn neplăcut. Iată care este temperatura optimă în dormitor care favorizează un somn odihnitor. Avem și câteva trucuri care îți pot face somnul mai bun.

Calitatea somnului este influențată de o serie de factori importanți. Printre aceștia se numără tipul de saltea pe care dormi, ritualurile de dinainte de somn sau îmbrăcămintea pe care alegi să o porți.

La fel de importantă este și temperatura pe care o ai în dormitor. Care influențează în mod pozitiv sau negativ felul în care organismul se odihnește. Astfel că e important să știi care e temperatura optimă în dormitor pentru un somn odihnitor.

În timpul somnului, organismul reglează temperatura corpului în funcție de cea a mediului. Orice grad în plus sau în minus poate însemna disconfort și un somn neodihnitor. Pentru a evita un somn agitat, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) arată că temperatura optimă în dormitor, în timpul somnului, ar trebui să fie maxim 20 – 22 de grade Celsius.

Confortul termic depinde însă de la persoană la persoană. Dacă temperatura din cameră este prea ridicată, organismul nu se va putea regla cu mediul ambient, iar somnul va fi greoi și agitat. Pe de altă parte, temperaturile cuprinse între 12 și 16 grade Celsius pot crește riscul de afecțiuni respiratorii.

În mod ideal, o temperatură mai scăzută în camera de dormit favorizează un somn mai odihnitor. Temperatura ideală pentru somn, pentru un adult, este considerată 18 grade Celsius. Temperaturile care depășesc 24 de grade Celsius sunt considerate prea mari pentru un somn liniștit.

În cazul copiiilor, 21 de grade este temperatura optimă de dormit. Nou-născuții trebuie expuși unei temperaturi cuprinse între 22 și 23 de grade Celsius.

Pentru a avea o temperatură optimă în dormitor trebuie să ții cont și de nivelul umidității din cameră. Aerul umed reține căldura mai eficient decât aerul uscat. Lucru care poate influența calitatea generală a somnului. Este recomandat ca nivelul umidității la interior să fie cuprins între 30 și 60%.

Un obicei pe care îl poți adopta înainte de somn este să aerisești dormitorul pentru cinci minute. Scopul este de a asigura un aport de oxigen din exterior pentru un somn odihnitor. Și pentru a preveni uscarea aerului din cameră.

Totodată, poți să decorezi dormitorul cu plante care purifică aerul și care reglează temperatura interioară.

Poartă hainele potrivite pe timpul nopții. Hainele din bumbac favorizează un confort sporit la nivelul pielii. De asemenea, folosește pilota, pătura sau plapuma în funcție de nevoi.

Vara poți să ții draperiile trase la dormitor pentru a păstra răcoarea. Iar iarna, poți purta șosete ca să îți ții extremitățile calde, iar căldura să fie distribuită uniform în organism.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md