10:57:19 18.05.2024
Stiri

Țara unde trăiesc cei mai longevivi oameni de pe Pământ

Actualitate 22.04.2024 10:28 Vizualizări559 Autor: Ziarul National
Țara unde trăiesc cei mai longevivi oameni de pe Pământ Profimedia
Poză simbol


După ce criterii își trăiesc viața? Unde se întâmplă și ce s-a demonstrat de-a lungul timpului?


„Zonele Albastre” sunt regiuni unice pe Terra unde oamenii trăiesc sănătos până la vârste înaintate, datorită unui amestec de factori, de la dietă până la condiții climatice și practici religioase.

Există numai cinci astfel de zone în întreaga lume, și una dintre ele se găsește în Costa Rica, conform BBC, citat de Newsweek.ro.

O călătorie într-o canoe săpată dintr-un trunchi de copac pe râul Yorkin din Puerto Viejo, pe coasta Caraibelor, ne conduce adânc în jungla la granița cu Panama. Aici trăiesc băștinașii Bribri, care și-au păstrat cultura viabilă în fața invaziilor europene repetate.

Jungla vibrantă servește drept sursă de resurse pentru Bribri, folosind de la rășina de camfor pentru a respinge țânțarii până la plante mestecate pentru calmarea durerilor de dinți. „Nu cultivăm monoculturi pentru că plantele noastre coexistă în armonie: legumele adaugă azot în sol, iar bananierii, potasiu, făcând inutile fertilizatoarele artificiale”, explică Albin, un ghid local.

„Fiecare plantă atrage păsări diferite, avem sute de specii de păsări, pe când în monoculturi găsești doar câteva. Plus că șerpii coral și boa constrictorii țin la distanță rozătoarele, eliminând necesitatea pesticidelor sau capcanelor”.

În drum spre sat, Albin a arătat diverse fructe exotice, precum mărul de apă, fructul maimuței și carambola, toate mai puțin modificate genetic comparativ cu cele din supermarketuri.

Călătoria continuă cu explorarea culturii de cacao, considerată de Bribri un copac sacru, cu semințe utilizate odată ca monedă. „De când europenii au sosit, suntem sub presiune constantă. Guvernul dorește să construiască baraje și să ne ia pământurile pentru 'binele național', dar ce am câștigat noi din asta? Avem doar pământul și tradițiile noastre... și cacaua noastră”, mărturisește Albin.

Turismul, explică el, ajută la păstrarea vizibilității culturii Bribri. Ciocolata, preparată tradițional, este bogată în antioxidanți și flavonoide, contribuind la sănătatea cardiovasculară și prevenirea bolilor. „Dar sănătatea adevărată provine din comunitate, activitate fizică și o viață plină de scop, plus accesul la servicii medicale adecvate, greu de obținut în zonele izolate”.

Nicoya, situată pe coasta opusă, reprezintă altă față a stilului de viață sănătos, cu diete bazate pe porumb și un puternic simț comunitar.

„O viață sănătoasă nu se bazează pe trucuri sau superalimente, ci pe integrarea plenară într-o comunitate activă și generoasă”, conchide Ezekiel, un localnic din Nicoya.

Călătoria se încheie cu întâlnirea cu Pachito, un centenar care își trăiește zilele călărind și menținându-se activ, un exemplu viu al principiilor „Zonei Albastre”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md