01:44:33 26.04.2024
Stiri

Tania Ivanova învață româna și nu vrea să fie eliberată de Putin

Actualitate 28.08.2022 10:04 Vizualizări1884 Autor: Ziarul National
Tania Ivanova învață româna și nu vrea să fie eliberată de Putin


Trustia, elegii politikoase

Ieri la ușa salonului nostru a bătut faimoasa Tania Ivanova. Nu ați auzit de ea? Nu v-au povestit bunicii, părinții, profesorii? E Tania Ivanova, care-i „din Moscova venită și tăiește în Moldova cu mămica ei iubită”. Nu vă spune nimic acest nume?

„Asta-i Tania Ivanova…

Ea din Moscova-i venită,

Şi trăieşte în Moldova (în RSS Moldovenească, de fapt - I.B.)

Cu mămica ei iubită.

Eu îi strig: «Dă mingea-ncoace!»

Ea-mi răspunde: «Ponimaiu…»

Dar de fapt se cam preface,

Încă nu ne ştie graiul.

Eu când văd că ea greşeşte,

Mă gândesc c-ar fi mai bine

Să vorbesc cu ea ruseşte…

Dar greşesc… şi mi-i ruşine. […]

… Şi-amândouă, prieteneşte,

Stăm cu cărţile în faţă:

Eu - o-nvăţ limba de stat,

Ea - ruseşte mă învaţă”.

Când a sosit la Chișinău cu mamă-sa, fugită de soțul alcoolic în a treia generație, un poet local înduioșat i-a dedicat Taniei această poezie care a fost inclusă în crestomația limbii de stat, până naționaliștii români nu au interzis limba și literatura moldovenească, înlocuind-o cu limba și literatura română a unui stat străin. Tania rugase să i se traducă conținutul, dar foaia s-a pierdut pe undeva, ea a uitat și numele poetului și cum se numește poezia, dar nu putea uita interzicerea ei.

Din păcate, în cei 60 de ani câți au trecut de atunci, Tania Ivanova nu a reușit să însușească limba aborigenilor și asta din vina prietenei sale locale care prefera să-i vorbească rusa. Acum Tania fumează non-stop niște țigări care nu se mai produc - Belomor-Kanal (probabi, și-a făcut rezerve pe toată viața), poartă o panglică neagră-portocalie aninată pe pieptul de teflon, iar alta e împletită în gâțele ei de culoarea spicelor îmblătite. Când nu e în duși buni, ea strigă răgușit, militărește, o frază al cărei sens în limba română e următorul: „Noi v-am eliberat și o să vă eliberăm ori de câte ori vom dori, nu o să ne cerem voie de la naționaliști români!”.

După 24 februarie însă, Tania Ivanova nu mai părea în apele sale, nu mai fuma Belomor-Kanal și nu mai striga fraza cu eliberarea; cineva lansase zvonul că singurul ei fiu era căsătorit cu o ucraineancă și se stabilise în Ucraina, iar fiul fiului său, adică nepotul Taniei, era student și plecase voluntar la război....

Când am văzut-o ieri, Tania era de nerecunoscut din punct de vedere estetic: în loc de lenta colorado ea purta în păr panglica bicoloră ucraineană, iar în piept - panglica tricoloră românească, ridicând, ca Ion Ceban, mari semne de întrebare referitor la coerența comportamentului său. În a șasea lună de război, tocmai când Putin are cea mai mare nevoie de încrederea lor în eficiența și graficul spețoperației, ei l-au trădat deschis.

- Am venit să vă rog să mă învățați să vorbesc limba de stat română - spuse Tania Ivanova timid. - Din păcate, nu am învăț-o în copilărie, poetul s-a grăbit, a lustruit un pic realitatea și cursurile de la Ministerul Culturii, unde am activat peste treizeci de ani, le-am frecventat doar câteva săptămâni..., recunoscu ea cu vădite eforturi de a adăuga mai multă încărcătură de regret vocii și mimicii sale. - Acum am hotărât să-mi corectez greșeala...

În salonul nostru se lăsă o liniște de se auzeau ventilatoarele cum bâzâiau la Centrala Nucleară din Zaporojie.

- Am hotărât să învăț limba română, fiindcă mă tem că Putin va trimite armata să mă elibereze, ca pe ucraineni, - explică Tania Ivanova, dar nu ne venea să credem.

Acum stau și mă gândesc la felicitarea pe care bățosul Aleksandr Lukașenko a adresat-o ucrainenilor de Ziua Independenței Ucrainei. El s-a arătat „convins că contradicțiile de azi (bombardarea și atacarea cu rachete a orașelor și satelor ucrainene - I.B.) nu vor putea distruge fundamentul multisecular al relațiilor sincere, de bună vecinătate, între popoarele a două țări”. Tătucul belarus le-a mai urat ucrainenilor „un cer pașnic, toleranță, bărbăție (nu și feminitate), putere și succes în restabilirea unei vieți decente”. Într-adevăr, contează prietenia de veacuri între ucraineni și belaruși, iar bombardamentele sunt lucruri trecătoare. Lukașenko sugerează corect că e nevoie de o atitudine mai tolerantă, mai înțelegătoare față de Putin și față cei care susțin războiul împotriva Ucrainei. Ucrainenii sunt prea intransigenți, prea porniți împotriva armatei ruse și a rușilor care au intenții nobile, frățești, nu vor decât să-i elibereze. Rușii pot fi înțeleși: după ce secole la rândul au eliberat popoarele vecine, nu se pot opri imediat să nu-i elibereze în continuare.

Al vostru cretinoid, Ion Buraga.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md