13:34:25 12.04.2024
Stiri

Taiwanul, lovit de cel mai puternic cutremur din ultimii cinci ani: MAE anunță că printre victime NU se regăsesc cetățeni ai R. Moldova

Actualitate 03.04.2024 11:37 Vizualizări1450 Autor: Ziarul National
Taiwanul, lovit de cel mai puternic cutremur din ultimii cinci ani: MAE anunță că printre victime NU se regăsesc cetățeni ai R. Moldova Reuters


Un seism cu magnitudinea 7,2 s-a produs miercuri în Taiwan, cel mai puternic cutremur care a lovit această insulă asiatică în ultimii 25 de ani. Patru persoane şi-au pierdut viaţa, alte câteva zeci au fost rănite şi o alertă de tsunami a fost emisă pentru sudul Japoniei şi Filipine, ridicată însă ulterior, informează Reuters.

„Din informațiile acumulate până în prezent, nu există cetățeni moldoveni printre victime”, se arată într-un mesaj al Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău.

Guvernul din Taiwan a anunţat că patru persoane au murit într-o regiune muntoasă, puţin populată, în comitatul Hualien, acolo unde a fost localizat epicentrul cutremurul ce a dus la rănirea a peste 50 de persoane, transmite Agerpres.


Sursa: earthquake.usgs.gov


Cel puţin 26 de clădiri s-au prăbuşit, mai mult de jumătate din acesta în Hualien, iar circa 20 de persoane sunt prinse sub dărâmături. Operaţiunile de salvare sunt în plină desfăşurare.

Posturile de televiziune din Taiwan au prezentat imagini ale unor clădiri care stăteau să se prăbuşească în Hualien, oraş afectat de cutremurul produs în larg la ora locală 08:00 (00:00GMT), când rezidenţii se îndreptau spre şcoală sau spre locurile lor de muncă.

Seismul s-a produs la o adâncime de 15,5 kilometri, potrivit Administraţiei centrale de meteorologie din Taiwan.

„A fost foarte puternic. S-a simţit de parcă locuinţa urma să se prăbuşească”, a spus Chang Yu-Lin, de 60 de ani, lucrător într-un spital din Taipei.

Potrivit agenţiei meteo japoneze, mai multe tsunamiuri de mici dimensiuni au ajuns în zone din prefectura Okinawa (sud). Ulterior, agenţia a redus avertizarea de tsunami la o înştiinţare. Agenţia niponă a estimat magnitudinea seismului la 7,7.

Agenţia de seismologie din Filipine a emis de asemenea un avertisment pentru rezidenţii zonelor de coastă din mai multe provincii, recomandându-le să se deplaseze către zone mai înalte.

Taiwan a emis totodată şi un avertisment de tsunami, dar nu a raportat producerea unor pagube, iar Centrul de avertizare în caz de tsunami din Pacific a spus ulterior că riscul unui tsunami periculos a trecut.

În Taipei s-au înregistrat peste 25 de replici, potrivit administraţiei centrale din Taiwan.

Presa de stat chineză a spus că seismul a fost resimţit în provincia Fujian din China, iar un martor Reuters a spus că a fost resimţit şi în Shanghai.

Guvernul oraşului Taipei a spus că nu a primit înştiinţări cu privire la pagube majore, iar circulaţia metroului a fost restabilită la scurt timp după seism.

Operatorul de electricitate Taipower a spus că peste 87 000 de locuinţe din Taiwan sunt în continuare fără alimentare cu energie electrică, adăugând că cele două centrale nucleare ale ţării nu au fost afectate de seism.

Operatorul feroviar de mare viteză din Taiwan a spus că nu au fost raportate pagube sau persoane rănite în trenurile sale, dar a anunţat că garniturile ar putea avea întârzieri în perioada verificărilor.

Gigantul de semiconductori Taiwan Semiconductor Manufacturing Co a precizat că a evacuat câteva fabrici de producţie, iar sistemele sale de siguranţă operează normal.

„Pentru a asigura siguranţa personalului, câteva unităţi au fost evacuate, potrivit procedurii companiei. În prezent, confirmăm detaliile impactului”, potrivit companiei.

A adăugat ulterior că angajaţii evacuaţi au început să revină la locurile de muncă.

Agenţia oficială de presă din Taiwan a spus că acest seism este cel mai mare care s-a produs în insulă după 1999, când un cutremur cu magnitudinea 7,6 a dus la moartea a 2 400 de persoane, distrugând şi avariind 50 000 de clădiri în unul din cele mai grave cutremure din această ţară.

Potrivit Administraţiei centrale de meteorologie din Taiwan, seismul de miercuri a înregistrat a doua intensitate ca importanţă pentru „un cutremur de peste 6” în comitatul Hualien, pe o scară de intensitate de la 1 la 7.

În cazul unui seism „de peste 6”, majoritatea pereţilor din beton neranforsaţi se prăbuşesc, iar oamenii nu reuşesc să rămână în poziţie verticală sau să se deplaseze fără să se târască, a precizat Agenţia meteorologică japoneză.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

05.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Politica penală sau ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md