16:48:16 17.07.2019
 
Stiri

Sute de cadavre ies la iveală, pe Everest, din cauza încălzirii globale

Știri 25.03.2019 19:01 Vizualizări1060 Autor: Ziarul National
Sute de cadavre ies la iveală, pe Everest, din cauza încălzirii globale  Adevarul

Accentuarea schimbărilor climatice nu dă de furcă doar specialiştilor în probleme de mediu, ci şi celor pasionaţi de alpinism. Sute de cadavre au ieşit la iveală, pe Everest, în urma topirii gheţarilor.

Operatorii de expediţii sunt îngrijoraţi de numărul de cadavre ale alpiniştilor care devin vizibile pe Muntele Everest pe măsură ce gheţarii se topesc.

„Aproape 300 de alpinişti au murit în timp ce încercau să urce spre vârful muntelui Everest, o treime dintre trupuri fiind scoase la iveală de topirea accelerată a zăpezii”, scrie BBC.

Corpurile vor fi înlăturate pe partea chineză a muntelui, spre nord, începând cu sezonul de alpinism de primăvară.

„Din cauza încălzirii globale, foaia de gheaţă şi gheţarii se topesc rapid, iar cadavrele care au rămas îngropate în toţi aceşti ani sunt acum expuse", a declarat Ang Tshering Sherpa, fostul preşedinte al Asociaţiei de alpinism din Nepal.

„În ultimii ani am adus cadavre ale unor muncitori, dar sunt încă trupuri neînsufleţite rămase îngropate în zăpadă, care pot apărea acum la suprafaţă ". Şi un ofiţer guvernamental care a lucrat ca ofiţer de legătură în Everest a adăugat: „În ultimii ani, eu am recuperat în jur de 10 cadavre din diferite locaţii din Everest şi, evident, din ce în ce mai multe dintre ele au apărut acum".

Membri ai Asociaţiei Operatorilor de Expediţii din Nepal (EOAN) au declarat că în timpul sezonului de alpinism au distrus toate funiile din taberele superioare ale munţilor Everest şi Lhotse, dar problema cadavrelor nu poate fi rezolvată atât de uşor.

Gheţarii se subţiază Mai multe studii arată că gheţarii din regiunea Everest, ca şi în majoritatea părţilor din Himalaya, se topesc rapid şi se subţiază. Un studiu realizat în 2015 a arătat că iazurile de pe Gheţarul Khumbu - pe care alpiniştii trebuie să le traverseze - s-au extins şi s-au unit datorită topirii accelerate.

Trupe armate din Nepal au drenat lacul Imja lângă Muntele Everest în 2016, după ce apa rezultată din topirea rapidă glaciară a atins niveluri periculoase. O altă echipă de cercetători, inclusiv membri ai universităţilor din Leeds şi Aberystwyth din Marea Britanie, au descoperit anul trecut că gheţa de pe Khumbu „este mai caldă decât se aşteptau”.

Gheaţa a înregistrat o temperatură minimă de numai -3,3 grade C, chiar şi cea mai scăzută gheaţă fiind o încălzire completă de 2 grade C decât temperatura medie anuală a aerului. Nu toate cadavrele ies însă la suprafaţă din cauza topirii rapide. Unii dintre ei sunt expuşi şi datorită mişcării gheţarului Khumbu, spun alpiniştii.

„Din cauza mişcării Gheţarului Khumbu, ajungem din când în când să vedem cadavre", a declarat Tshering Pandey Bhote, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Ghizilor de Munte din Nepal.

Sursa: adevarul.ro

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

12.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Ultima redută” a căzut! Ce urmează?

10.07.2019 10:19 Ziarul National Diferențe între LIDERI și șefi. A avu...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md