Summit istoric la Londra: Regatul Unit și UE pun bazele unei noi cooperări în domeniul apărării post-Brexit


Regatul Unit şi Uniunea Europeană au organizat la Londra un summit fără precedent, la cinci ani după Brexit, pentru a stabili bazele unei cooperări mai strânse, în special în domeniul apărării. Premierul britanic, Keir Starmer, care a promis resetarea cooperării cu UE de la preluarea puterii în iulie anul trecut, a primit-o pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi pe preşedintele Consiliului European, Antonio Costa.
Acest summit reprezintă o oportunitate pentru liderul laburist de a sprijini dorinţa de apropiere faţă de Bruxelles şi de a încheia perioada de tensiuni dintre cei 27 şi guvernele conservatoare anterioare. Aceste tensiuni au fost cauzate de Brexit, care a avut loc la 31 ianuarie 2020. Ulterior, conflictul armat din Ucraina şi riscul retragerii SUA de pe continentul european au consolidat dorinţa Londrei şi a Bruxellesului de a întări cooperarea în materie de apărare.
Deşi atmosfera dintre cele două părţi s-a mai destins, discuţiile nu sunt simple; tensiunile au apărut mai ales în privința cotelor de pescuit şi a mobilităţii tinerilor. Keir Starmer şi Ursula von der Leyen s-au întâlnit vineri în Albania, la summitul Comunităţii Politice Europene (CPE), pentru a diminua neînțelegerile. Liderul britanic a promis un acord avantajos pentru locurile de muncă, taxe şi frontierele Regatului.
Contururile acestui acord sunt însă incerte, iar negocierile au continuat pe parcursul zilei de duminică. Liderii sunt așteptați să anunțe un parteneriat în domeniile apărării şi securităţii, să semneze un document ce defineşte o viziune comună asupra principalelor teme globale şi un altul ce va enumera problemele de rezolvat în lunile următoare. Pactul de apărare ar permite Britaniei să participe la reuniunile ministeriale ale UE şi la anumite misiuni militare europene, pe lângă angajamentele comune ferme cu țările UE membre NATO.
Din punct de vedere economic, Londra doreşte să ofere companiilor sale acces la viitorul program european de 150 de miliarde de euro, destinat dezvoltării sectorului industrial de apărare a UE, dar participarea la acest program va necesita un nou acord ulterior şi o contribuţie financiară britanică. În afară de apărare, guvernul laburist vrea să impulsioneze comerţul afectat de birocraţia Brexitului și s-a arătat deschis la o aliniere dinamică la standardele UE pentru produse alimentare şi agricole.
Cu toate acestea, unele ţări din UE au făcut alte cereri, precum reînnoirea accesului pescarilor europeni în apele britanice şi un program de mobilitate reciprocă pentru tinerii între 18 şi 30 de ani, pentru studiu şi muncă în Regatul Unit şi UE. Aceste chestiuni sunt sensibile pentru partea britanică, cu atât mai mult cu cât partidul Reform UK, eurofob şi antiimigraţionist, condus de Nigel Farage, a ajuns la putere. Keir Starmer caută să evite orice măsuri care ar putea crește nivelul imigraţiei legale, reducerea căreia a fost una dintre promisiunile sale.









































































