01:29:59 17.01.2019
 
Stiri

Studiu UNICEF // R. Moldova are una dintre cele mai ÎNALTE rate de înrolare a copiilor în învățământul preșcolar din regiune - 86,5%

Social 19.04.2018 15:30 Vizualizări769 Autor: Ziarul National
Studiu UNICEF // R. Moldova are una dintre cele mai ÎNALTE rate de înrolare a copiilor în învățământul preșcolar din regiune - 86,5%
Poză simbol

Aproximativ 86,5% dintre copiii de vârstă preșcolară frecventează instituții de învățământ corespunzătoare, rata de cuprindere preșcolară în Republica Moldova fiind mai mare în comparație cu a altor state din regiunea noastră.

Totuși, potrivit unui studiu UNICEF, nu toți copiii din R. Moldova au șansa de a învăța de la o vârstă fragedă, înrolarea preșcolară fiind semnificativ mai scăzută în mediul rural - 64%, decât în mediul urban - 82%, cu o poziție de top pentru Chișinău - 90%.

Condițiile socio-economice fac, de asemenea, diferența: merg la grădiniță 88% dintre copiii care locuiesc în cele mai bogate gospodării și doar 50% din copii care trăiesc în cele mai sărace gospodării, unde nevoia de educație preșcolară este cea mai mare.

De asemenea, relevă același studiu, copiii mamelor cu studii superioare beneficiază de educație timpurie mai frecvent decât cei ai mamelor cu studii medii. Un alt grup vulnerabil sunt copiii care au cel puțin un părinte biologic care locuiește în străinătate.

Totodată, o treime din totalul copiilor romi nu sunt alfabetizați suficient la vârsta de 6 ani și în medie doar jumătate dintre ei sunt înrolați în școala primară și secundară, în timp ce pentru populația non-romă această cifră este de 90%.

Potrivit aceluiași studiu, 84% dintre copiii din R. Moldova cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani se dezvoltă potrivit vârstei, cu toate acestea rezultate mai bune se înregistrează la copiii care frecventează instituțiile preșcolare: 86% comparativ cu 78% pentru cei care nu le frecventează.

„Este de o importanță majoră să se continue îmbunătățirea politicilor în domeniu, precum și să se crească investițiile în serviciile de educație timpurie din întreaga țară. Trebuie să asigurăm îmbunătățirea continuă a gradului de acoperire și a calității acestor servicii, pentru ca niciun copil nu fie lăsat în afara serviciilor de educație timpurie în Moldova”, susține Margarita Tileva, Reprezentant adjunct de țară al UNICEF în R. Moldova.

Menționăm că, potrivit estimărilor UNICEF, ar fi nevoie de o jumătate de decadă pentru ca R. Moldova să ajungă la integrarea completă a copiilor în învățământul preșcolar. Printre obiectivele Strategiei „Educația 2020” se numără înrolarea în învățământul preșcolar în proporție de 95% pentru vârstele de 3-6 ani și de 98% pentru vârsta de 6 ani către 2020.


Merită și prietenii tăi să știe ASTA!


Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.01.2019 09:21 Nicolae Negru Tractoristul, ciocârlia și poetul Leo...

11.01.2019 09:17 Nicolae Negru Cine și de ce disprețuiește geopolitica?

08.01.2019 09:45 Nicolae Negru Intelectualii și alegerile parlamentare

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Majoritatea sondajelor de opinie arată că doar patru partide ar putea accede în Parlament la alegerile din februarie 2019, iar următoarea guvernare ar putea fi de coaliție. Ce alianțe postelectorale ar fi benefice pentru viitorul R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md