23:22:02 18.07.2019
 
Stiri

Studiu // Câți dintre tinerii din R. Moldova își ascultă părinții privind profesia pe care s-o aleagă

Social 09.06.2015 19:05 Vizualizări1839 Autor: Galina Munteanu
Studiu // Câți dintre tinerii din R. Moldova își ascultă părinții privind profesia pe care s-o aleagă

Își fac studiile, dar nu prea reușesc să se angajeze la muncă conform specialității alese. Cel puțin, asta reiese dintr-un studiu recent, realizat de către o companie de consultanță marketing strategic din R. Moldova.

Astfel, potrvit sondajului, doar 30 la sută din respondenți au reușit să se angajeze conform profesiei obținute la finalizarea studiilor. Această categorie este reprezentată, în mare parte, de persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 și 65 de ani, locuitorii din regiunea de nord a țării, deținătorii de studii superioare și cei ce au un venit lunar de peste șase mii de lei.

23% sunt cei ce lucrează, pe moment, în alt domeniu decât cel pe care l-au studiat. Cei mai mulți, însă, sunt cele 39% de respondenți care nu lucrează, fiind șomeri, femei casnice, elevi, studenți sau pensionari.

De asemenea, rezultatele sondajului demonstrează că există o șansă de angajare și pentru cei ce nu au studii, cinci la sută dintre moldoveni au reușit să se aranjeze în câmpul muncii chiar dacă nu au studii profesionale, medii sau universitare.

Previzibil și confirmat de sondaj este faptul că profesia pentru care moldovenii aleg să facă studii în 60% din cazuri este influențată de interesul pur în domeniu. Doar 27% din respondenți au reușit să decidă pragmatic și au făcut studii pentru specialiazarea care au știut din timp că le va oferi salarii mai bune. Iar 13% de moldoveni au ascultat de părinți și anume astfel s-au ales cu profesia pe care au studiat-o.

Cele 23 de procente de moldoveni care astăzi practică altă meserie decât cea studiată au făcut alegerea dată fiind influențați, aproape în egală măsură, de unul din cele trei motive de bază. Așadar, 36% din respondenți și-au schimbat profesia întâmpinând dificultăți în găsirea unui post liber de muncă în domeniul pe care l-au studiat.

Cu două la sută sunt mai puțini cei ce s-au decis să se reprofileze în favoarea unui salariu mai avantajos, iar 32% din respondenți abia la finalizarea studiilor au înțeles că centrul de greutate al intereselor lor a fost mișcat către un alt domeniu de activitate.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 641 de persoane, în perioada 2-10 martie curent, marja de eroare de ±3,9 la sută.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

12.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Ultima redută” a căzut! Ce urmează?

10.07.2019 10:19 Ziarul National Diferențe între LIDERI și șefi. A avu...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md