Studenții de la UTM descoperă secretele Ministerului Energiei în Săptămâna Guvernării Deschise 2025


În contextul Săptămânii Guvernării Deschise 2025, Ministerul Energiei a organizat o vizită de informare pentru 25 de studenți din anul III, de la Facultatea Energetică și Inginerie Electrică a Universității Tehnice a Moldovei.
În cadrul acestei întâlniri, studenții au fost informați despre activitatea Ministerului Energiei, rolul său în elaborarea politicilor energetice și pașii pe care îi face Republica Moldova pentru a obține independența energetică.
„Ministerul Energiei este cea mai nouă instituție de acest fel, fiind fondat în 2023. Aici se lucrează cu mult entuziasm pentru un viitor energetic sigur al țării. Voi reprezentați viitoarea generație de specialiști și potențialii noștri colegi. Vă doresc succes și vă felicit pentru alegerea unei profesii atât de importante”, a declarat secretarul General, Andrei Grițco.
De asemenea, Alexandru Săndulescu, Înalt Consilier al UE pe probleme energetice, a evidențiat că sectorul energetic oferă salarii competitive și oportunități reale de carieră, cu acces la instituții internaționale.
„Este un domeniu plin de potențial, cu o echipă tânără și strâns unită. Experiența în energie poate deschide uși către o carieră la Bruxelles sau în alte structuri; internaționale. Avem nevoie de oameni dedicați și inovativi, care își doresc să facă schimbări pozitive”, a afirmat Săndulescu.
Victor Gropa, fostul decan al facultății, actualmente activând în Direcția Energie Electrică din cadrul Ministerului Energiei, a declarat că cei mai buni absolvenți ai facultății sunt deja angajați în minister.
„Toți au performanțe excelente. Există loc pentru tineri talentați și implicați”, a spus Gropa.
Problema dezinformării din sectorul energetic a fost abordată de Tatiana Rusu, expertă în integrare europeană și asistență externă, care i-a încurajat pe tineri să caute informații doar din surse de încredere.
„Pe fondul crizei energetice, au crescut și dezinformările – unele extrem de periculoase. Un exemplu a fost zvonul fals că Republica Moldova a sistat livrarea gazelor rusești către regiunea transnistreană. Este esențial să recunoașteți știrile false și să folosiți surse sigure”, a accentuat Tatiana Rusu.
Vizita studenților reflectă eforturile Ministerului Energiei de a susține transparența decizională, de a apropia administrația publică de cetățeni și de a promova carierele în domeniul energetic în rândul tinerilor.








































































