STRATEGIE // R. Moldova își propune să asigure tuturor copiilor refugiați acces la educație de calitate: Apel către donatori


Ministerul Educației și Cercetării a prezentat astăzi, în cadrul unui eveniment public, Foaia de parcurs pentru integrarea copiilor refugiați. Documentul vizează perioada 2025 - 2026 și își propune să asigure tuturor copiilor refugiați acces la educație de calitate și incluzivă.
Instituția condusă de Dan Perciun a lansat un apel către donatorii internaționali, solicitând resurse tehnice și financiare pentru susținerea integrării copiilor refugiați în sistemul educațional din Republica Moldova.
Foaia de parcurs pentru copiii refugiați prevede mai multe măsuri strategice, incluzând compensarea costurilor școlare și grădinițele care integrează refugiați, programe educaționale rapide și de recuperare, sprijin pentru copii cu cerințe speciale, an pregătitor de limbă română, activități extracurriculare și investiții în infrastructură școlară, laboratoare EduTech și campanii informative și de sensibilizare.
Implementarea măsurilor necesită o finanțare de aproximativ 35,5 milioane de euro pe parcursul a doi ani, beneficiind întregul sistem educațional și implicit toți copiii.
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, și-a exprimat aprecierea pentru eforturile făcute de toți actorii implicați în integrarea copiilor refugiați și a subliniat necesitatea consolidării acestora.
„Prin eforturile noastre comune, sistemul educațional din Republica Moldova va deveni mai deschis și rezilient pentru integrarea refugiaților. În trecut, sistemul nostru de învățământ nu a fost adaptat pentru astfel de provocări, iar în general nu se cunoaște clar cum ar trebui realizat acest proces. Foaia de parcurs oferă soluții cu un impact triplu: sprijinirea integrării eficiente a refugiaților ucraineni, facilitatea integrării refugiaților sau copiilor migranți în R. Moldova și contribuția la reintegrarea diasporei moldovenești”, a declarat Dan Perciun.
Conform Ministerului Educației și Cercetării, peste 3 500 de copii refugiați învață în prezent în instituțiile de învățământ din R. Moldova. Numărul total al copiilor refugiați ucraineni în Moldova include 15 579 de copii de vârstă școlară și 9 844 de copii preșcolari.











































































