Stela Simona, o nouă stea în muzică!


Carieră // Stela Simona, solista ce are cântecul în sânge
Interpreta Stela Simona este, cu siguranță, un nume ce va încânta inimile melomanilor încă mult timp de acum încolo. Este o artistă polivalentă ce interpretează mai multe genuri de muzică, iar piesele ei încep să prindă tot mai mult la public. Recent, la invitația președintei Asociației moldovenilor din Norvegia, Esenia C. Steckmest, ea a evoluat pentru publicul de la Oslo. Despre parcursul ei muzical, dar și planurile sale de creație, Stela Simona(Cocârlă) a vorbit într-un interviu acordat pentru Ziarul NAȚIONAL.
Stimată Stela Simona, de unde vine pasiunea Dvs. față de muzică? Cine v-a îndrumat pe această cale?
Pasiunea față de muzică vine din familia în care m-am născut. Cânt de mică. Tatăl meu a creat un ansamblu vocal-instrumental în satul meu de baștină – Ignăței, raionul Rezina, și în casa noastră mereu se făceau repetiții, erau multe instrumente muzicale. Când era vreo sărbătoare, cântam împreună cu neamurile, prietenii care veneau în ospeție. Cântecul era în capul mesei! De la o vârstă fragedă,de la 13-14 ani, am început să-mi câștig primii bani, evoluând pe la diferite petreceri, nunți, cumetrii etc. Părinții au fost cei care mi-au spus: „Tu vei merge la Chișinău să faci studii muzicale profesioniste”. Și eu i-am ascultat, căci sunt o fată ascultătoare.
Care a fost parcursul Dvs. muzical și ce gen de muzică abordați mai mult?
Pentru că nu aveam școală primară de muzică, am mers la Colegiul Pedagogic „Alexei Mateevici” din Chișinău, secția muzicală, și anume aici m-am „întâlnit” pentru prima dată cu notele muzicale, teoria muzicală și cu solfegiul. Apoi a urmat Academia de Muzică,Teatru și Arte Plastice, Facultatea Dirijat Coral. Îmi place să interpretez mai multe genuri de muzică. Ador jazzul, romanța, cântecele orășenești. Mai mult cânt muzică ușoară și populară. Ele stau pe același cântar și prind cel mai bine la public.
Cu ce formații și artiști de la noi ați colaborat/colaborați? Cine vă ajută la alcătuirea pieselor?
Am colaborat cu mai multă lume. La prima mea piesă, la care am și compus melodia, versurile au fost scrise de Traianus (Traian Vasilcău). Însă, cea mai mare colaborare a mea a fost cu Valentin Botnaru, solistul formației „ProBachus”, care mi-a scris muzica și textul la piesele „Dorule” și „Iubește-mă”. La cel din urmă cântec am realizat și un videoclip. Cu Valentin Botnaru ne leagă o colaborare de 15 ani, încă de dinainte de a apărea „Pro Bachus”. Cântam împreună pe la diferite petreceri private atât aici în țară, cât și peste hotare: România, Ucraina, Italia, avem o experiență bogată, ne înțelegem din priviri! Am colaborat și cu Eugenia Carabut-Andrieș la piesa „Părinții mei”. Eugenia Carabut-Andrieș este o compozitoare tânără și talentată, care compune pentru mai mulți artiști din Moldova și-i mulțumesc mult pentru acest cântec. Cu mare drag am acceptat să-l cânt, pentru că tema părinților este una deosebită, mai ales pentru mine. Mă consider o fericită având și părinți, și copii, iar de opt luni sunt deja și bunicuță, am o dulceață de nepoțică cu numele Gabriela. Sper să am cu Eugenia și alte frumoase colaborări. O frumoasă prietenie mă leagă de Georgeta Voinovan, pe care o cunoaște toată lumea. Este una dintre cele mai bune prietene ale mele. E pur și simplu genială! Orice melodie a ei devine hit!
Ce piese din repertoriul Dvs. prind cel mai bine la public?
Cântecele menționate mai sus. O melodie înregistrată recent cu titlul „Îndrăgostește-mă de tine”, care așteaptă să fie promovată, cred că va deveni un hit. Să vedeți de la ce a pornit totul. Stând într-o seară cu un prieten comun din România, acesta-i spune: „Georgeta, ce zici de așa un cântec pentru Stela – „Îndrăgostește-mă de tine?”. A doua zi dimineață, Georgeta m-a sunat și mi-a cântat tot cântecul, versurile și melodia!
Și ca să revin la cele spuse anterior, vreau să menționez că la capitolul „muzică populară”, colaborez cu maestrul Vitalie Dorin, dirijorul Orchestrei „Rapsozii Moldovei”. Apreciez foarte mult ambiția și dorința de a face ceva frumos la noi în țară ale dirijorului-maestru Vitalie Dorin. Fiind la o petrecere privată în România, Timișoara, am fost întrebată de această orchestră. Deja au cucerit publicul și la noi, și în România. Cu Vitalie Dorin ne cunoaștem încă din studenție și mulți ani am cântat împreună și avem câteva planuri de realizat în viitor.
Am și câteva melodii compuse de tânărul și talentatul Victor Moraru, pe care sper, cât mai curând, să le ascultați și să le apreciați. Victor este absolvent al Școlii de Muzică „Ciprian Porumbescu” și acum este naistul ansamblului de cântece și dansuri țigănești „Enigma Romilor”. Dar compune și melodii populare, e un băiat plin de idei, armonie muzicală și acum lucrăm la realizarea celor două melodii populare. Văd un mare viitor în el.
Care sunt idolii Dvs. în muzică din alte țări?
Îmi plac creațiile Larei Fabian, PatricieiKaas, Whitney Houston, Mariah Carey etc.
Recent, ați evoluat pentru moldovenii noștri aflați în Norvegia. Cum ați ajuns să concertați într-o țară atât de îndepărtată?
Cred că cea mai bună publicitate este cea de la om la om. Am ajuns să cânt pentru publicul din Norvegia, la invitația Eseniei C. Steckmest, fiind recomandată de către un prieten comun. Nu aș privi Norvegia ca pe o țarăatât de îndepărtată, pentru că am fost primită cu multă căldură de către moldovenii noștri de acolo, dar și de norvegieni. M-am bucurat enorm să întâlnesc persoane dornice de a cânta colinde românești, cântece populare, de a dansa hore și sârbe. N-au lipsit nici sărmăluțele și plăcintele noastre tradiționale. Iar la final ne-am semănat cu grâu moldovenesc.
Care a fost impresia Dvs. despre compatrioții noștri de acolo? Ce v-a impresionat?
Oamenii sunt „însetați” de obiceiurile și cântecele noastre, de aceea ne-am simțit ca într-o familie unită. La serata noastră a fost și un Moș Crăciun norvegian, care a împărțit cadouri la copii și a dansat în jurul bradului cu toți. Ceea ce m-a impresionat a fost că la petrecere au venit părinți cu bebeluși, împreună chiar și cu bunici. Cel mai mic copil cred că avea vreo două săptămâni. Copii talentați: care a interpretat la clarinet, care a cântat cu vocea, deci copii absolut minunați. De apreciat a fost și desfășurarea acțiunii de caritate „De la inimă la inimă” organizată de către o familie de moldoveni pentru orfelinatul din Orhei.
Am întâlnit la Oslo oameni foarte prietenoși, veseli, relaxați și plini de viață. Am legat prietenii, iar cu unii sper că mă voi revedea și la alte ceremonii, atât în Moldova, cât și în Norvegia. Țin să-i mulțumesc bunei mele prietene Esenia pentru invitație și grija ce mi-a purtat-o pe perioada vizitei. Mi-a organizat și o excursie fugitivă prin Oslo și vreau să vă zic că am rămas încântată de frumusețea orașului, apoi, normal, am mers și la shopping.
La ce album sau cântece noi lucrați în prezent? Ca solistă, cum vă vedeți peste un deceniu, de exemplu?
La momentul actual lucrez la două cântece populare și îmi doresc să realizez și un videoclip. Peste 10 ani mă văd cântând în fața oamenilor mai mult de plăcere, decât pentru bani.
Vă mulțumim pentru interviu.
La fel și eu vă mulțumesc și vă doresc succese!
Interviu realizat de Cătălin Mihai












































































