Start pentru tipărirea buletinelor de vot de la referendumul și alegerile prezidențiale din 20 octombrie: Primele buletine vor fi utilizate în secțiile electorale din străinătate pentru votul prin corespondență
Tipărirea buletinelor de vot pentru referendumul republican constituțional și alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024 a demarat joi, 26 septembrie, la Tipografia Centrală din Chișinău.
Primele buletine tipărite vor fi utilizate în secțiile de votare din străinătate pentru votul prin corespondență în SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda, anunță Comisia Electorală Centrală.
Pentru referendumul republican constituțional și alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, turul I și II, vor fi tipărite câte 1 809 buletine de vot.
Buletinele pentru ambele scrutine se vor deosebi prin culoare: pentru alegerile prezidențiale, turul I, vor avea culoare gri afumat, pentru turul II - albastru oțel, iar pentru referendum - culoarea violet.
Amintim că, în total, 11 persoane candidează la funcția de șef al statului în cadrul alegerilor prezidențiale ce vor avea loc pe 20 octombrie curent.
Buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale va avea dimensiunea de 31,75 cm lungime și 14 cm lățime.
În cazul referendumului constituțional republican, alegătorii vor primi încă un buletin de vot în care vor trebui să bifeze opțiunile „DA” sau „NU” la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.
Dimensiunea unui buletin de vot pentru referendumul republican constituțional va fi de 33 cm lungime și 16 cm lățime.
Prețul unui buletin de vot este de 2,7 lei, tirajul total utilizat în secțiile de votare din străinătate pentru votul prin corespondență în SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda valorând peste 14 652 de lei.
Perioada de votare prin corespondență începe odată cu recepționarea de către alegător a materialelor pentru votare și se încheie odată cu recepționarea de către organul electoral a plicurilor cu buletine de vot cel târziu la ora 18:00, ora locală a țării-gazdă, în ziua de joi înainte de ziua alegerilor, adică 17 octombrie 2024.
Socialistul Bogdat Țîrdea, de nerecunoscut: Nu este de acord că ar susține războiul rușilor împotriva Ucrainei și că aplaudă distrugerea orașelor și satelor ucrainene, calificând afirmațiile ca „atentat la onoarea” sa
Maia Sandu, semnal de alarmă la Convenția Națiunilor Unite cu privire la schimbările climatice de la Baku: „R. Moldova este un exemplu elocvent de injustiție cu privire la schimbările climatice”
Maia Sandu, discuții cu Recep Erdoğan despre Găgăuzia și pacea din regiune: „Împreună, ne propunem să păstrăm limba găgăuză, listată de UNESCO ca fiind pe cale de dispariție”