Stare de urgență pentru 60 de zile pe întreg teritoriul R. Moldova în legătură cu situația din sectorul energetic: „Miza acestei destabilizări este consolidarea puterii militare în stânga Nistrului”
Parlamentul a acceptat solicitarea Guvernului de a institui stare de urgență pe tot teritoriul R. Moldova, pentru o perioadă de 60 de zile, în legătură cu situația din sectorul energetic.
Dezbaterile asupra solicitării de a institui stare de urgență au început după ora 22.00, în prezența întregului Cabinet de miniștri, când premierul Dorin Recean a arătat că acest pas este necesar pentru a oferi autorităților instrumentele necesare să acționeze în cazul în care „Gazprom” va sista livrările de gaze către regiunea transnistreană, de la 1 ianuarie 2025, ceea ce poate duce la o criză umanitară în regiune, precum și la riscuri de asigurare a funcționării sectorului energetic de pe malul drept al Nistrului.
„Conform prevederilor contractuale, Gazprom are obligația de a livra gaze naturale în Republica Moldova până la 30 septembrie 2026. Gazprom, care este obligat prin contract să livreze cel puțin 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi în stânga Nistrului, condiționează livrările de gaz către Centrala de la Cuciurgan cu o pretinsă datorie pentru care nu există. Ei vor ca cetățenii Republicii Moldova să le plătească 700 de milioane de dolari - datorie inexistentă, drept condiție pentru ca Gazprom să-și respecte obligațiile din contract. În plină iarnă, Rusia poate să lase regiunea în frig și beznă. Acest lucru reprezintă nu doar un risc economic, ci și o amenințare umanitară, mai ales pentru cetățenii din stânga Nistrului. La fel, oprirea Centralei de la Cuciurgan creează riscuri de alimentare cu energie electrică și pe malul drept”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean, de la tribuna Parlamentului.
Șeful Guvernului de la Chișinău a dat asigurări că autoritățile vor ajuta oamenii din stânga Nistrului, dar nu vor discrimina cetățenii din dreapta Nistrului.
„Pentru resursele energetice trebuie să plătiți. Gazul pe gratis pentru voi a fost o momeală, acum vedeți acest lucru. Rusia își dorește să lase raioanele din stânga Nistrului fără energie. În plină iarnă. În interese geopolitice meschine, regimul lui Putin vrea să lase oamenii din stânga Nistrului în frig, fără venituri, fără pensii și fără salarii și, din nou, îi lasă ostatici. Mai întâi au dus un război pe teritoriul țării noastre proaspăt independente, apoi și-au pus trupele, apoi au blocat zeci de ani reintegrarea, iar acum îi aruncă pe acești oameni în criză creată intenționat. De ce fac asta? Ca să destabilizeze Republica Moldova. (...) Să înțeleagă foarte clar și agenții de influență ai Rusiei, mai ales cei care sunt în sala de ședințe a Parlamentului – planul de destabilizare a Moldovei nu va reuși! Miza acestei destabilizări este consolidarea puterii militare în stânga Nistrului”, a punctat Dorin Recean.
Potrivit oficialului, în caz de necesitate, deficitul de energie electrică urmează a fi acoperit în baza procurărilor de pe bursa de energie electrică din România, administrată de către operatorul pieței din România OPCOM în limita capacității comerciale (NTC) pentru importul energiei electrice din zona de ofertare a ENTSO-E către blocul comun de reglaj Ucraina – Moldova.
Pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) va putea lua măsuri imediate pentru a preveni, diminua sau lichida consecințele eventualelor crize. Mai exact, va fi posibilă instituirea unui regim special de procurare a energiei electrice și a gazelor naturale în ritm rapid și se vor putea aloca bani pentru acest lucru. La fel, vor putea fi adoptate decizii de împuternicire a furnizorilor și operatorilor de sistem să acționeze și să cumpere, să transporte sau să distribuie energie electrică și gaze naturale pe întreg teritoriul țării.
De asemenea, prin intermediul dispozițiilor CSE, se va putea dispune, la necesitate, raționalizarea consumului de resurse energetice și se va asigura procesul de informare a cetățenilor despre proporțiile situației excepționale și măsurile de protecție a populației.
Pe durata stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții cu caracter executoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova. Pentru a asigura impactul prompt al acestora, proiectul prevede faptul că dispozițiile emise de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova vor intra în vigoare din momentul emiterii lor.
Opoziția prorusă din Parlament nu a susținut instituirea stării de urgență începând cu 16 decembrie curent.
Au fost stabilite URNELE pentru tragerea la sorți a preliminariilor Euro 2024. Naționala R. Moldova este plasată în urna a 5-a și va avea parte de adversari PUTERNICI
VIDEO // Firat, ÎNGENUNCHEAT de Mancini. Naționala de fotbal a R. Moldova a pierdut la scor de TENIS în fața Italiei și e cu moralul la pământ pentru partida oficială cu Grecia
Efim Josanu // Să facă altul mai bine! 100 de ani de la nașterea lui J.A.Samaranch