STARE de URGENȚĂ // Chișinăul acuză Tiraspolul de „propagandă” și „speculație politică” pe marginea situației energetice: „Autoritățile R. Moldova poartă discuții cu diverși parteneri externi în vederea prevenirii unei situații critice”
Regimul de la Tiraspol ar „specula politic” situația din domeniul energetic și ar promova mesaje propagandistice legate de o eventuală sistare a furnizării de gaze către regiunea transnistreană de către „Gazprom”.
Precizarea a fost făcută vineri de Biroul Politici de reintegrare, după ce Tiraspolul i-a propus Chișinăului să se adreseze „împreună” Federației Ruse și Ucrainei cu „rugămintea” de a asigura livrarea de gaze rusești pe teritoriul ucrainean, contract care expiră la finele acestui an.
„Chișinăul a făcut și face toate demersurile necesare pentru soluționarea problemei energetice în beneficiul cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Republica Moldova, în hotarele ei internațional recunoscute, este responsabilă de destinele tuturor cetățenilor săi, indiferent de origine etnică, limba vorbită, preferențe politice ori locul de trai. Autoritățile constituționale ale Republicii Moldova poartă discuții cu diverși parteneri externi în vederea prevenirii și gestionării unei situații critice. Biroul Politici de Reintegrare contează, desigur, și pe o bună comunicare cu Tiraspolul, mai cu seamă în cazul în care vom fi puși în fața unei crize energetice și umanitare în raioanele de est ale republicii în așa fel, încât să soluționăm în timp util toate probleme de ordin tehnic care se pot ivi. Ținem să subliniem că, în astfel de situații, e important să evităm orice derapaje propagandistice și speculări politice a situației”, se arată în mesajul Biroului condus de vicepremierul Oleg Serebrian.
Menționăm că R. Moldova va institui stare de urgență începând cu 16 decembrie curent, astfel încât membrii Comisiei pentru Situații Excepționale să poată lua decizii rapid în cazul în care regiunea transnistreană va rămâne fără gaze rusești, de la 1 ianuarie 2025, când expiră contractul ruso-ucrainean privind tranzitarea teritoriului ucrainean.
Tiraspolul a decretat situație excepțională în economie începând cu 11 decembrie curent, iar așa-zisul lider separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, insistă în mod suspect pe o pretinsă „vină” a autorităților de la Chișinău și pe „discuții” cu Federația Rusă la acest subiect.
„Nu există niciun risc să rămânem fără gaz și căldură. Kremlinul cere ca cetățenii R. Moldova să le plătească 700 de milioane de dolari, datorie inexistentă, drept condiție pentru ca Gazprom să-și respecte obligațiile din contract. Dacă cineva mai are iluzii că Rusia are grijă sau protejează oamenii din regiunea transnistreană, acum trebuie să fie clar pentru toți că ea îi ține ostatici și-i folosește pentru interesele ei de a destabiliza R. Moldova și regiunea”, a explicat ieri în Parlament premierul Dorin Recean.
Potrivit oficialului, malul drept al Nistrului este asigurat cu gaze naturale pentru toată perioada sezonului rece.
„Nu există niciun risc să rămânem fără gaz și fără căldură. În schimb, consumatorii de pe malul stâng, cetățenii noștri, în continuare sunt dependenți de o singură sursă de import – Gazprom. Conform prevederilor contractuale, Gazprom are obligația de a livra gaze naturale în Republica Moldova până la 30 septembrie 2026. La ziua de azi, Gazprom, care este obligat prin contract să livreze cel puțin 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi în stânga Nistrului, condiționează livrările de gaz către Centrala de la Cuciurgan cu o pretinsă datorie pentru care nu există. Ei vor ca cetățenii Republicii Moldova să le plătească 700 de milioane de dolari - datorie inexistentă, drept condiție pentru ca Gazprom să-și respecte obligațiile din contract. În plină iarnă, Rusia poate să lase regiunea în frig și beznă. Acest lucru reprezintă nu doar un risc economic, ci și o amenințare umanitară, mai ales pentru cetățenii din stânga Nistrului. La fel, oprirea Centralei de la Cuciurgan creează riscuri de alimentare cu energie electrică și pe malul drept”, a afirmat premierul Dorin Recean.
Șeful Guvernului de la Chișinău a dat asigurări că va face tot posibilul ca această iarnă sa fie ultima în care Kremlinul poate influența securitatea energetică a R. Moldova.
„Vom ajuta, dar nu vom discrimina cetățenii din dreapta Nistrului. Pentru resursele energetice trebuie de plătit. Gazul pe gratis a fost o momeală, acum vedeți și voi acest lucru. Regimul de la Kremlin vrea ca bugetul nostru să fie împovărat de costuri legate de energia electrică, de criza umanitară, așa încât să rămână resurse limitate pentru pensii și ajutoare sociale”, a punctat șeful Guvernului de la Chișinău.
Guvernul demontează falsurile rusești enunțate la întrevederea lui Krasnoselski cu ambasadorul Rusiei în R. Moldova: „Chișinăul nu a blocat niciodată livrările de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului”
România a livrat în R. Moldova o cantitate-RECORD de gaze, aproape de capacitatea maximă a conductei Iași - Ungheni - Chișinău. Electricitatea din România a acoperit vineri 75% din consumul republicii noastre
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere la Kiev cu Volodimir Zelenski: ,,Ucraina apără valorile noastre comune și protejează R. Moldova de urgia Kremlinului”