01:03:43 20.07.2024
Stiri

VIDEO // Spicherul Igor Grosu, NEMILOS în raport cu ex-procurorul general Stoianoglo: „Va rămâne în istoria R. Moldova cu adresarea „Salut, Slava” și felul cum un demnitar menit să combată crima și corupția discută la per tu cu pușcăriașii”

Actualitate 26.10.2023 16:59 Vizualizări2078 Autor: Ziarul National
VIDEO // Spicherul Igor Grosu, NEMILOS în raport cu ex-procurorul general Stoianoglo: „Va rămâne în istoria R. Moldova cu adresarea „Salut, Slava” și felul cum un demnitar menit să combată crima și corupția discută la per tu cu pușcăriașii”


Președintele Parlamentului, Igor Grosu, este convins că fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, va rămâne în istoria R. Moldova cu adresarea „Salut, Slava” și pentru că ar fi stat la aceeași masă cu „pușcăriașul” Veaceslav Platon. În opinia lui Grosu, anterior nu exista procedura de contestare a deciziilor privind activitatea procurorului general și suspendarea sa din funcție, iar din acest motiv Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a constatat că lui Alexandr Stoianoglo i-a fost violat acest drept.

În pofida deciziei CtEDO, care se referă la o chestiune de procedură, imaginea lui Stoianoglo va rămâne șifonată pentru adresarea „Privet, Slava” („Salut, Slava” n.r.).

„Alexandr Stoianoglo va rămâne în istoria R. Moldova cu adresarea „Salut, Slava” și felul cum un demnitar menit sa combată crima și corupția discută la per tu cu pușcăriașii. Așa o să-l rețină. Ce se invocă acolo, e pe procedură… Într-adevăr, în acea perioada nu era acea procedura de contestare. Acum ea este și pe viitor procurorii, care vor ocupa această funcție, vor putea beneficia de acest cadru legal. În rest, procurorii trebuie să lupte cu bandiții, nu să li se adreseze la per tu. Trebuie să fie două lumi diferite, lumea bandiților și lumea procurorilor, care trebuie să îi combată”, a declarat astăzi Igor Grosu.

Citește și Veceaslav Platon, AUTORITATE incontestabilă pentru Stoianoglo? Procurorul general i-ar fi cerut unui martor să se conformeze INDICAȚIILOR date de Platon într-un dosar intentat în privința unei companii rusești

Fostului procuror general Alexandr Stoianoglo, demis la finele lunii septembrie curent prin decret prezidențial, i-a fost încălcat dreptul de acces la instanță în ceea ce privește contestarea deciziei Consiliului Superior al Procurorilor din 5 octombrie 2021 prin care a fost suspendat din funcție, după ce a fost reținut într-un dosar penal. Verdictul a fost făcut public marți, 24 octombrie, de către CtEDO, care a constatat violarea Articolului 6 § 1 din Convențieîn cauza Stoianoglo contra R. Moldova.

CITIȚI și DOC // Alexandr Stoianoglo a cerut despăgubiri de 20 000 de euro, iar CtEDO a acceptat doar 3 600: Înalta Curte de la Strasbourg afirmă că fostului șef al PG i-a fost încălcat dreptul de acces la o instanță pentru a contesta suspendarea din funcție

Alexandr Stoianoglo a anunțat că va ataca în instanța de judecată decretul prezidențial semnat de președinta Maia Sandu pe 26 septembrie curent prin care acesta a fost demis din fruntea PG și va solicita Consiliului Superior al Procurorilor să reia procedura prin care a fost suspendat din funcția de procuror general.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md