17:11:37 29.11.2023
Stiri

Spicherul Igor Grosu a plecat într-o vizită oficială la Viena: „Discuțiile se vor referi la parcursul european al R. Moldova”

Actualitate 21.11.2023 09:52 Vizualizări595 Autor: Ziarul National
Spicherul Igor Grosu a plecat într-o vizită oficială la Viena: „Discuțiile se vor referi la parcursul european al R. Moldova”


Președintele Parlamentului, Igor Grosu, efectuează o vizită oficială în Republica Austria, în perioada 21 - 23 noiembrie curernt, la invitația omologului său austriac. În Parlamentul Austriei, șeful Legislativului de la Chișinău se va întâlni cu președintele Consiliului Național, Wolfgang Sobotka.

Agenda vizitei mai include întrevederi cu membrii Grupului parlamentar de prietenie Republica Austria – R. Moldova și cu membrii Comisiei parlamentare pentru politică externă. Discuțiile se vor referi la parcursul european al R. Moldova și la sprijinirea eforturilor de integrare europeană a republicii noastre, se arată într-un comunicat de presă al Parlamentului.

Igor Grosu mai are planificate întrevederi cu ministrul Federal pentru Afaceri Europene și Internaționale, Alexander Schallenberg, și cu ministrul Federal al Muncii și Afacerilor Economice, Martin Kocher.

Igor Grosu va fi însoțit în vizita la Viena de către deputații Adrian Belîi, președintele Grupului de prietenie cu Republica Austria, vicepreședintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Ion Groza, vicepreședintele Comisiei politică externă și integrare europeană, Ina Coșeru, vicepreședinta Comisiei mediu, climă și tranziție verde, Marina Morozova, membra Comisiei economie, buget și finanțe.

De menționat că, săptămâna trecută, R. Moldova a fost vizitată de președintele Austriei, Alexander Van der Bellen. Oficialul austriac a recunoscut la Chișinău, în cadrul unui briefing de presă comun cu președinta Maia Sandu că, la ora actuală, e greu de prognozat decizia Consiliului European din decembrie, privind lansarea negocierilor de aderare a R. Moldova.

„Nu pot să mă pronunț în privința deciziei Consiliului European de a începe negocierile de aderare cu R. Moldova. Eu nu mă voi afla la summit. Va răspunde Guvernul Austriei. Foarte frecvent deciziile sunt amânate și nu din motiv că cineva ar avea nevoie de informații suplimentare, dar din motive interne. Multe lucruri se pot întâmpla… Nu pot veni cu o prognoză, dar sper că membrii Consiliului European nu va irosi timp. Chiar în cazul în care, poate, se vor abține de la o decizie concretă în decembrie, următoarea ședință va avea loc în martie 2024. Pot doar să spun că asemenea decizii… e vorba de 27 de state-membre, deciziile durează. Și nu e vorba că R. Moldova nu ar fi îndeplinit anumite cerințe”, a explicat Alexander Van der Bellen.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Românii regățeni și r...

27.11.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre neoproletcultism

24.11.2023 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Au obosit?

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md