VIDEO // Austria și Slovenia SPIJINĂ eforturile R. Moldova de a deveni membră a UE până în 2030. Președinții Alexander Van der Bellen și Nataša Pirc Musar, într-un glas la Chișinău: „R. Moldova MERITĂ să fie în UE”
Austria și Slovenia sprijină sincer eforturile R. Moldova de a adera la Uniunea Europeană (UE) până în 2030, iar la summitul Consiliului European din decembrie vor da undă verde pentru demararea negocierilor de aderare. Totuși, dacă în decembrie Consiliul European nu va lua o decizie în privința R. Moldova, acest lucru nu se va întâmpla din cauză că statul nostru nu ar întruni toate condițiile, ci pentru că e vorba de uniunea formată din 27 de state, iar luarea unor hotărâri poate să dureze, a declarat astăzi, la Chișinău, președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, în cadrul unui briefing de presă comun cu Maia Sandu și președinta Sloveniei, Nataša Pirc Musar.
„Ne aflăm astăzi aici pentru a arată R. Moldova, mai presus de toate, solidaritate într-o situație geopolitică complicată. Și Austria suferă din cauza consecințelor războiului din Ucraina, dar R. Moldova este afectată mult mai mult. Foarte mulți ucraineni s-au refugiat aici. Pe de altă parte, R. Moldova este expusă unor încercări masive de destabilizare din partea Rusiei. Campaniile de dezinformare sunt folosite în încercarea de a crea nesiguranță în rândul populației dvs. Este important pentru mine să spun că suntem solidari cu autoritățile din R. Moldova, care vor să spargă structurile încrustate și care vor să schimbe, să modernizeze și apropie republica de Uniunea Europeană”, a menționat președintele austriac.
Alexander Van der Bellen și-a exprimat admirația pentru felul în care R. Moldova a știut să depășească dependența energetică față de Rusia.
„Când ne-ați vizitat acum doi ani la Viena, nu ne închipuiam ce punct de cotitură o să urmeze și ce schimbări va aduce pentru noi toți războiul de agresiune al Rusiei. Dar și atunci, îmi amintesc foarte bine, Rusia începuse deja să folosească livrările sale de gaze către R. Moldova ca mijloc de presiune. Am tot respectul pentru R. Moldova, pentru că a reușit să depășească această dependență energetică prin achiziție de energie pe piețele internaționale. Admir și modul cum gestionați criza refugiaților din Ucraina. Austria sprijină eforturile R. Moldova de a deveni membră a UE. Acordarea statutului de țară candidat a fost un semnal foarte important. Tuturor ne este clar că R. Moldova trebuie să realizeze reformele necesare, așa cum a făcut și Austria la timpul ei”, a punctat Alexander Van der Bellen.
Președintele Austriei crede că guvernarea de la Chișinău, alături de populația R. Moldova, trebuie să se implice plenar în îndeplinirea dezideratului de aderare la UE.
„Procesul de aderare este unul anevoios, care necesită o voință politică puternică, dar și sprijinul și răbdarea populației. În anii '90, atunci când Austria a aderat la UE, tratativele erau mai simple. R. Moldova a făcut o treabă bună până acum, iar rezultatul e confirmat de recomandarea Comisiei Europene de a lansa negocierile de aderare. Consiliul European, în decembrie, va trebui să decidă următorii pași. Dar sunt sigur că viitorul R. Moldova este într-o Europă mai mare. Noi vă vom fi alături în acest proces. Sper că în viitorul apropiat veți face noi pași în procesul de integrare europeană. Aceste lucruri eu nu le spun de fiecare dată când întreprind o vizită în alte state. Dar eu, într-adevăr, sunt impresionat de munca pe care ați depus-o până acum”, a punctat președintele Alexander Van der Bellen.
Oficialul austriac a recunoscut că, la ora actuală, e greu de prognozat cum vor vota cele 27 de state-membre UE, dar a adăugat că nu ar fi o tragedie dacă o decizie în privința R. Moldova va fi luată în martie 2024.
„Nu pot să mă pronunț în privința deciziei Consiliului European de a începe negocierile de aderare cu R. Moldova. Eu nu mă voi afla la summit. Va răspunde Guvernul Austriei. Foarte frecvent deciziile sunt amânate și nu din motiv că cineva ar avea nevoie de informații suplimentare, dar din motive interne. Multe lucruri se pot întâmpla… Nu pot veni cu o prognoză, dar sper că membrii Consiliului European nu va irosi timp. Chiar în cazul în care, poate, se vor abține de la o decizie concretă în decembrie, următoarea ședință va avea loc în martie 2024. Pot doar să spun că asemenea decizii… e vorba de 27 de state-membre, deciziile durează. Și nu e vorba că R. Moldova nu ar fi îndeplinit anumite cerințe”, a punctat Alexander Van der Bellen.
Președinta Sloveniei, Nataša Pirc Musar, a dat asigurări, la rândul ei, că la summitul Consiliului European de la Bruxelles va vota pentru ca R. Moldova să înceapă negocierile de aderare la UE.
„Împărtășim aceleași valori cu președintele Alexander Van der Bellen, iar din acest motiv am venit împreună în R. Moldova. Suntem aici pentru ca să susținem R. Moldova pe calea europeană. Austria și Slovenia susțin extinderea UE, inclusiv acceptarea țărilor din Balcanii de Vest, R. Moldova, Georgia. Ultima extindere a UE a avut loc acum 10 ani, când a aderat Croația. Personal cred că locul R. Moldova este în UE. Ceea ce a făcut Maia Sandu în R. Moldova, împreună cu colegii săi, este demn de admirat. O felicit pentru asta. Și raportul Comisiei Europene demonstrează cât de bine se pregătește R. Moldova pentru a începe negocierile de aderare. Vă putem ajuta, nu neapărat cu bani. Banii vin din UE și cu ajutorul Sloveniei. Ca mamă și ca femeie, vă mulțumesc din inimă pentru ajutorul acordat refugiaților. Nu e ușor pentru un stat care nu este puternic financiar. Dar ați făcut acest efort”, a spus președinta Nataša Pirc Musar.
Potrivit sursei citate, R. Moldova merită să fie parte a UE, doar că drumul nu va fi deloc ușor.
„Calea europeană nu e ușoară. Noi aniversăm anul viitor 20 de ani de la aderare. Atunci când Slovenia a aderat la UE, Produsul Intern Brut pe cap de locuitor era de 17 000 de euro, iar acum a depășit 30 000 de euro. Toate analizele arată că UE ne-a ajutat să întărim bunăstarea și economia. Drumul nu e ușor. Este important de implementat cerințele UE. Din experiența noastră, pot să vă spun că trebuie să comunicați foarte mult cu moldovenii. Ei trebuie să înțeleagă ce presupune acest drum european și trebuie de discutat cu ei fiecare pas. Oamenii trebuie să accepte acești pași. Decizia, probabil, se va lua prin referendum. Dacă veți vorbi cu oamenii cu trei luni înainte de referendum, atunci poate fi târziu. Noi am decis aderarea prin referendum. Vedem că 60 la sută din moldoveni vor în UE, nu e puțin, având în vedere influența Rusiei. Dar sunt convinsă că îi veți convinge pe oameni”, a arătat președinta Sloveniei.
În opinia oficialului sloven, UE ar trebuie să demonstreze mai multă răbdare și voință de a găzdui noi țări.
„Slovenia va vota categoric în favoarea R. Moldova la summitul din decembrie. Acum trebuie să dați dovadă de răbdare. Dacă aruncați o privire la Macedonia de Nord, atunci vedem că ei au negociat cu Grecia 20 de ani pentru a schimba denumirea numele țării. A intervenit și Bulgaria cu o altă condiție… Oare e just acest lucru? Nu e just față de Macedonia de Nord. Cred că țările care vor să adere la UE trebuie să întrunească toate condițiile privind statul de drept, supremația legii, lupta împotriva corupției și un sistem judiciar corect. R. Moldova este pe calea corectă”, a conchis Nataša Pirc Musar.
Marcel Ciolacu, asigurări ferme pentru Maia Sandu: „Vom face în continuare tot ceea ce ține de noi, prin proiecte concrete și împărtășind din experiența noastră în integrarea europeană, pentru a sprijini acest parcurs pentru R. Moldova”
Agențiile de Asistență Socială din șase raioane au fost dotate cu mașini noi. Echipele mobile vor putea ajunge mai ușor la beneficiarii din localitățile îndepărtate
Dorin Recean, după întrevederea cu Marcel Ciolacu: „România întotdeauna a fost un partener de nădejde, oferindu-ne sprijin valoros în cele mai dificile momente, dar și în parcursul nostru european”