16:36:53 03.10.2023
Stiri

SONDAJ // Ce fac intelectualii basarabeni pe 9 mai: „Războaiele sunt inițiate de nebuni”

Actualitate 08.05.2023 16:20 Vizualizări2080 Autor: Irina Nechit
SONDAJ // Ce fac intelectualii basarabeni pe 9 mai: „Războaiele sunt inițiate de nebuni”


Ce fac intelectualii din Basarabia pe 9 mai ­­și cum își arată poziția antirăzboi? Acestea sunt întrebările pe care Ziarul NAȚIONAL le-a adresat unor personalități din domeniul culturii în preajma Zilei Europei, marcată pe 9 mai.

În timp ce unii vor aprinde lumânări în memoria celor uciși în războaie și se vor ruga pentru pace în Ucraina, alții își vor vizita apropiații, vor citi sau vor participa la evenimente dedicate Zilei Europei.

„9 mai nu e motiv de sărbătoare, ci doar o zi a comemorării”; „Să-i pomenim pe cei care au luptat în războiul din '41 - '45, precum și pe cei uciși, masacrați, dispăruți în actualul război din Ucraina”; „Noi am pierdut războiul, fiindcă am fost dezbinați” sau „Pentru noi, cei ce ne considerăm europeni, opțiunea este evidentă, trebuie să mergem spre Europa”, sunt câteva dintre gândurile intelectualilor din R. Moldova.


Dumitru Crudu, scriitor: „Să ieșiți în stradă și să citiți poezii în care poeții îi cer lui Putin să-și retragă armata din Ucraina”

„Anul trecut, v-aș fi propus să mergeți la spectacolul RECVIEM PENTRU BUCEA, un spectacol antiimperialist și antiputinist. V-aș fi invitat și acum să mergeți la acest spectacol, dar, din păcate, anul ăsta nu se joacă, nu știu de ce. V-aș propune să găsiți poeziile sau prozele despre război ale scriitorilor români și ucraineni și să le citiți. Să ieșiți în stradă și să citiți poezii în care poeții îi cer lui Putin să-și retragă armata din Ucraina. Să protestați cu pancarte în mâini contra războiului dus de Putin în Ucraina!!! Asta ar trebui să facem cu toții”.Eudochia Robu, pictoriță: „Războaiele sunt inițiate de nebuni, ele sunt absurde, lasă doar victime și nenorociri”

„Cel mai potrivit ar fi, după părerea mea, ca în această zi să ne ducem la o biserică, să-i pomenim pe cei care au luptat în războiul din '41 - '45, precum și pe cei uciși, masacrați, dispăruți în actualul război din Ucraina. Războaiele sunt inițiate de nebuni, ele sunt absurde, lasă doar victime și nenorociri”.Diana Decuseară, actriță: „9 mai este ziua Europei!”

„Pentru mine, 9 mai este o zi a memoriei. Deci voi avea grijă să discut o dată-n plus cu copiii mei despre greșelile istoriei, despre străbunicii care şi-au pierdut viața pentru cauzele unor regimuri totalitare şi nedrepte. Despre faptul că oamenii se nasc pentru bucurie, pace și nu război. 9 mai este ziua Europei! Personal voi participa activ la un eveniment dedicat acestei zile prin intermediul elevilor mei de la Liceul de creativitate și inventică „Prometeu Protalent”. Pregătim un recital de poezie vieriană care propagă valorile neamului și cea mai mare valoare umană - pacea!”.Mihai Țăruș, pictor: „Noi am pierdut războiul, fiindcă am fost dezbinați”

„Ce facem de 9 mai? Ne gândim la Ziua Europei. Noi am pierdut războiul, fiindcă am fost dezbinați. S-au luptat sisteme totalitare, imperiale, ceilalți au fost implicați, acum vedem urmările”.
Larisa Ungureanu, critic de teatru și film: „O să merg la mormântul lui unchiu și al soției sale”

„Ce să facă intelectualii?! Mai degrabă, ce să nu facă! Pe 9 mai ar putea să citească o carte bună, să facă ordine în albumul/ albumele de familie, să iasă cu familia la o plimbare, să iasă la o cafea cu prietenii. Eu, de exemplu, o să merg la mormântul lui unchiu (Ion Ungureanu – n.n.) și al soției sale. Iar dacă timpul va fi ploios, o să stau acasă. Vă asigur că am ce face!”.Ghenadie Gâlcă, actor: „Ambii mei bunei au fost luați la război și au luptat în tabere diferite”

„8 mai, 9 mai... Ambii mei bunei au fost luați la război. Doar că au luptat în tabere diferite. Acest lucru nu i-a încurcat să se încuscrească și să poarte un respect deosebit unul față de celălalt... Pe 9 mai voi aprinde o lumânare în amintirea lor și a tuturor celor care au avut de suferit în urma războiului... Pe 9 mai mă voi gândi și la vecinii noștri, la ucraineni, care în prezent mor în război”...Tudor Țărnă, dramaturg, regizor: „Sper că socialiștii se vor îneca în propria lor salivă veninoasă”

„Sper că socialiștii se vor îneca în propria lor salivă veninoasă... Noi nu vom ieși în contra lor cu pietre în sân... Urle, țipe, iar forțele de ordine să-și facă datoria. Suntem întru totul europeni”.Ion Hadârcă, scriitor: „Trebuie să mergem spre Europa”


„9 mai este Ziua Europei și pentru noi, cei ce ne considerăm europeni, opțiunea este evidentă, trebuie să mergem spre Europa. În fiecare zi, pas cu pas, şi nu doar de 9 mai!”.Doru Ciocanu, scriitor: „Intelectualii moldoveni să meargă la Kiev”
„Intelectualii moldoveni să meargă la Kiev, să depună flori la mormintele soldaților ucraineni”.Elena Oleinic, actriță: „9 mai nu e motiv de sărbătoare, ci doar o zi a comemorării”


„Grea întrebare, mult prea grea. Poate noi, intelectualii, ar trebui să fim mai activi și până la 9 mai. Decizia Curții Constituționale privind panglica bicoloră ne-a dezarmat total, ce rușine! Câți copii, câți oameni ar mai trebui să moară, ca să se înțeleagă o dată și pentru totdeauna că astea sunt simboluri ale agresiunii, ale morții, iar 9 mai nu e motiv de sărbătoare, ci doar o zi a comemorării”.Elena Pintilei, director al Bibliotecii Naționale din R. Moldova: „Vizitați părinții, citiți o carte, comunicați cu copiii”

„De 9 mai, vizitaţi părinţii, cât mai sunt în viaţă. Citiți o carte bună! Comunicați cu copiii!”.Larisa Zubcu, director al Sălii cu Orgă: „Voi amenaja un minicinematograf cu două-trei filme de mare clasă sau voi selecta niște concerte ale filarmonicilor din Berlin, Amsterdam...”

„Personal, voi sta acasă și voi amenaja un minicinematograf cu două-trei filme de mare clasă sau voi selecta niște concerte ale filarmonicilor din Berlin, Amsterdam... și... voi avea pe masă multe fructe. Iar cei care au rude la țară, să plece în vizită și să se întoarcă marți seara cât mai târziu”.
Maria Mardare-Fusu, pictoriță: „Voi spera în continuare la pace pentru noi, Ucraina, pentru toţi oamenii”

„Eu cred că şi pe 9 mai voi fi în faţa pânzelor mele, cum am fost şi sunt în fiecare zi, voi gândi la game de culoare, mă voi bucura de primăvară frumoasă şi voi spera în continuare la pace pentru noi, Ucraina, pentru toţi oamenii”.


Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Ciocana 08.05.2023 23:02

Iar noi vom sărbători Ziua Europei mai târziu decât în țările UE din cauză că în RM ziua de 9 mai este declarată zi a victoriei a unui stat strain și agresor. Este bine cunoscut că "victoria" înseamnă succes repurtat asupra inamicului. În timpul celui de al Doilea Război Mondial inamicul nostru se numea URSS care ne-a atacat și ne-a ocupat. Din păcate neamul nostru nu a reușit să învingă acest inamic și a suportat în consecință deportări, foamete cumplită, deposedări de avere, rusificare și alte atrocități. Noi am fost eliberați de o viață normală, ferită de tortură și moarte. Noi nu puteam fi eliberați de armata română, care era armata țării noastre sau de armata germană, care nu ne-a atacat și sa aflat pe teritoriul nostru în calitate de aliați. Noi înțelegem că regimul nazist hitlerist trebuia să fie învins pentru că a comis crime abominale împotriva omenirii și salutăm acest fapt împreună cu statele civilizate. UE a instituit Ziua Europei care omagiază victimile războiului și promovează o viață pașnică, de respect, înțelegere și bună vecinătate. Însă ziua așa zisei victorii a agresorilor asupra noastră din 9 mai trebuie eliminată din lista sărbătorilor oficiale ca una nefirească și rușinoasă și înlocuită cu Ziua Europei, pe care să o sărbătorim în rând cu lumea. Nu se mai poate să manifestăm la nesfârșit lașitate și prostie.

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.10.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Druță, ideologul...

29.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mărul transnistrean ...

27.09.2023 08:52 Cazimir Țino Cazimir Țino // UNIREA – IDEAL NAȚIONAL

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md