Șoferii din Chișinău au plătit în 2019 amenzi de 14 MILIOANE de lei pentru încălcările înregistrate de camerele video instalate pe străzi: Suma reprezintă doar 25% din numărul total al încălcătilor procesate
Deși funcționează cu probleme, sistemul de supraveghere rutieră video existent în municipiul Chișinău a generat, în anul trecut, încasări de 14 milioane de lei, suma reprezentând doar 25% din încălcările procesate.
Potrivit reprezentanților Serviciului Tehnologia Informației al MAI, actualmente sistemul constă din 48 de echipamente învechite și 15 echipamente noi, instalate în decembrie 2018. Noile echipamente au costat circa 9 milioane de lei, dar încasările au depășit investiția.
Angajații de la MAI au enumerat astăzi, într-o ședință convocată la Guvern de către premierul Ion Chicu, problemele din sistem, cum ar fi procesul dificil de constatare a încălcărilor, lipsa marcajului rutier și funcționalitatea redusă a echipamentelor învechite.
Premierul Chicu s-a arătat decis să extindă sistemul de supraveghere rutieră video la nivel republican, pentru a evita accidentele rutiere.
Un comunicat de presă al Guvernului arată că experiența aplicării sistemului de supraveghere video demonstrează efecte pozitive în comportamentul participanților la trafic, reducerea numărului de accidente rutiere în zonele monitorizate, dar și un impact financiar important.
În prezent se lucrează la elaborarea unei viziuni de dezvoltare a unui sistem de supraveghere video a traficului inițial în municipiul Chișinău, cu o extindere națională ulterioară. Prim-ministrul Chicu a cerut conducerii MAI să elaboreze viziunea de dezvoltare a sistemului de supraveghere video și să o prezinte pentru examinare în prima jumătate a lunii februarie 2020.
„Vă rog să descrieți etapele necesare de parcurs în modernizarea sistemului în mun. Chișinău și extinderea lui la nivel național. Avem nevoie de o viziune clară referitoare la dezvoltarea sistemului, funcționalitatea lui și efectele așteptate. Ne interesează prioritar siguranța traficului rutier și reducerea numărului de accidente. Și doar apoi ne vor interesa cifrele estimative ale încasărilor”, a menționat premierul Chicu.
Cutremur puternic, resimțit la Chișinău: Seismul s-a produs în Vrancea
Biroul Politici de Reintegrare, despre cazul scriitorilor interziși în Transnistria: „Retorica pacifistă a Tiraspolului este una de fațadă, nu există nicio deschidere pentru comunicare”. Mediatorii internaționali, sesizați
Nouă participanți la referendumul constituțional din 20 octombrie: Partidele care vor convinge oamenii să spună NU la referendum, în minoritate